![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Három szuper öntet, amivel feldobhatod a legunalmasabb jégsalátát is
![31125699 2390059 45f10ac2ef69c2e73d50e2e8590a38e6 wm](https://kep.index.hu/1/0/3757/37576/375769/37576955_2867929_ab833ec271c794e4c97d9e35aaf53866_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Télen be kell érni a jégsalátával, ami voltaképpen egész jó tud lenni, amint csinálsz hozzá egy finom öntetet.
Néhány hete egy étteremben salátát kértem köretnek, a tányéron néhány levél jégsaláta érkezett, azon valójában, ahogy megtermett, minden nélkül. Nincs ennél szomorúbb dolog, ami saláta címén ember elé kerülhet, pedig csak néhány mozdulat kell egy élvezetesebb eredményhez.
A jégsalátának magában az égvilágon semmi íze nincs, van viszont remek, ropogós, harsogó állaga, amit mégis érdemes meglovagolni. Az öntetek ízzel, savanyú, sós, zamatos bevonattal ruházzák fel a leveleket, amitől az egész értelmet nyer és nyúltápból fogássá válik.
Az alap
A klasszikus salátaöntetek alapja a vinaigrette. Ez a háromösszetevős öntet ecetből vagy más savas alapból, olajból és fűszerekből áll. Ennek elkészítésekor csupán az arányokra érdemes figyelni, melyek a következők: egy rész ecet, három rész olaj, só, bors. Nem mindegy, milyen sorrendben rakod őket össze: az ecetnek és a sónak kell először elkeverednie, így a só szemcséi fel tudnak oldódni a savas közegben, ezután kell apránként beledolgozni az olajat.
![öntet2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3757/37577/375770/37577025_76fda8856d7325fa4bdbfef53ae15825_wm.jpg)
A kulcs a befőttesüveg
A zárható üveg itt nem csupán tárolóeszköz, hanem mixer is egyben – annak, aki anno Jamie Olivert nézegette a tévében, biztosan beugrik az a visszatérő mozdulat, amellyel rázza az öntetet az üvegben. Ebben nagyon igaza volt, mert tényleg nincs ennél jobb módszer a savas és az olajos rész gyors egyesítésére. Ráadásul használat után az üveget szimplán visszazárhatod, a hűtőben akármeddig elvan, így legközelebb már kész öntettel locsolhatod meg szomorú jégsalátádat, sőt, párolt vagy sült zöldségeket, akár hüvelyeseket is.
![salataontet kicsi](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3112/31125/311257/31125713_a0ae62aa13cb9cb4ea11f6809b007399_wm.jpg)
A hozzáadott értékek
A variációs lehetőségek végtelenek, de összeszedtük kedvenc önteteinket, amelyeket szívesen használunk.
Narancsos-mustáros
Itt az ecet felét narancslére kell cserélni, valamint adni hozzá egy kevés mustárt is. Így az arányok a következők: egy evőkanál fehér- vagy vörösborecet, egy evőkanál narancslé, 6 evőkanál olívaolaj, egy mokkáskanál mustár, só, bors, esetleg friss citromfű vagy bazsalikom.
![öntet](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3757/37577/375770/37577027_9ca556a81c1e170307c1fb1e5fbe3c9d_wm.jpg)
Balzsamecetes-chilis
Mivel a balzsamecet enyhén édes ízű, nagyon jól megy mellé a csípős, ami lehet akár friss chili, akár chiliszósz is, de az előbbi a legjobb. Az arányok ugyanazok: 2 evőkanál balzsamecet, 6 evőkanál olaj, só, bors és egy aprított chili.
A kötelező kedvenc, a joghurtos
A joghurtos öntet is egy vinaigrette-tel kezdődik, de szaftosabb, krémesebb salátához vezet. Az alaphoz – 2 evőkanál ecethez és 6 evőkanál olajhoz – további hat evőkanál joghurtot kell adni, majd ízesíteni sóval és borssal. Ehhez az öntethez mennek a legjobban a friss zöldfűszerek, különösen a kapor vagy a menta.
Fotók: Getty Images, Ács Bori