Így tárold a spárgát: akár egy hétig is friss marad a zöldség

spárga cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spárga a tavasz egyik nagy kedvence, szezonjában érdemes felfedezni. A zöld tárolása azonban igényli a figyelmet, érzékeny, ezért gyorsan veszít csáberejéből.

A spárga pompás zöldség, rengetegféle finomság készülhet belőle, érdemes többféle receptet is kipróbálni. A zöld finom párolva, grillezve, főzve, sütve és még saláta is készülhet belőle.

A spárga antioxidáns-tartalma magas, főleg a sötétebb színűnek, így felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel. Hogy a jótékony hatása érvényesüljön, nem szabad túlfőzni vagy -sütni a zöldséget, mert akkor sokat veszít az értékeiből.

A zöld E-vitaminban és rostban bővelkedik, vízhajtó hatású, ezért diétába is beilleszthető, tisztítja a májat és vesét. A spárga B-vitamin-tartalma is jelentős, rendszeres fogyasztása a bőrön is meglátszik, segít a kiütések eltüntetésében.

spárga ct2

Hogyan kell megfelelően tárolni a spárgát?

Minden a vásárlásnál kezdődik! Alaposan vedd szemügyre a zöldet. Először is a színre kell figyelni, ne legyen barnás elszíneződés a spárgán.

A zöldség állaga ne legyen gumiszerű! A friss spárga szára sima, nyomásra kemény. Ha kellemetlen a spárga aromája, akkor azt nem ajánlott megvenni.

Lehetőleg mindig hazai termelőtől szerezd be a zöldséget! Egyrészről a magyar zöldség páratlan, másrészről így a munkájukat is támogatod.

spárga

Tárolási javaslat

A spárgából kétfélével lehet találkozni vásárláskor, a fehér és a zöld színűvel. Mindkettő érzékeny, hamar romlásnak indulnak.

Hogy több napig megmaradjon a zöldség frissessége, fontos a megfelelő tárolás. A spárgának szüksége van nedvességre, így nem tud kiszáradni, ezért a fehér spárgát nedves konyharuhába tekerve tedd fridzsiderbe.

A zöldet pedig függőlegesen, vízbe állítva ajánlott tárolni, úgy, mintha egy csokor virágot tennél vázába. Sokan esküsznek rá, hogy a vízbe állított spárgára egy frissen tartó vagy fagyasztózacskót is érdemes húzni. Így akár egy hétig is megmarad a tavasz kedvencének frissessége.

Spárgával és sajttal töltött leveles tészta

spárgabatyu2

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 1 csomag zöld spárga
  • 375 gramm leveles tészta
  • 100 gramm krémsajt
  • 150 gramm sajt
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab tojás (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A zöld spárgát törjük meg, a fás végeket, ami letörik, dobjuk ki. 

A spárgát tegyük forró, gyöngyöző vízbe, főzzük 5 percig.

Töltsünk egy tálba jéghideg vizet, majd a főtt spárgát tegyük bele. Hagyjuk benne 1-2 percig, majd szűrjük le.

A leveles tésztát tekerjük ki, vagy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 36x24 centis téglalappá. Vágjuk a tésztát 6 darab 12x12 centis négyzetre.

Kenjünk minden négyzetre kb. 1 evőkanálnyi krémsajtot, hogy befedje a tészta felületét. Forgassuk el a tésztanégyzeteket úgy, hogy rombuszt kapjunk.

Fektessünk minden rombusz közepére 3 darab spárgát. Osszunk szét a 6 tészta között 100 gramm reszelt sajtot. Fűszerezzük borssal és egy minimális sóval, vigyázzunk, mert a sajtok is sósak.

A tojást verjük fel egy kisebb tálban. Kenjük le vele a tésztarombuszok üresen maradt széleit, majd hajtsuk őket egymásra, hogy egy kis batyut kapjunk. Kenjük le a külsejüket is a felvert tojással. Szórjuk a tetejükre a maradék sajtot.

Toljuk őket a sütőbe 15 percig, ha aranybarnák, kész vannak.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük