Sütés-főzés sörrel: bevált tippeket és recepteket mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sörrel való sütés és főzés nem annyira jellemzi a magyar konyhát, pedig sokkal finomabb tőle egy-egy étel. Ezúttal a sör konyhai hasznosítására mutatunk néhány hasznos és bevált tippet.
Ha a sörrel való főzés kerül szóba, ne arra asszociálj, hogy egy liter sört öntesz a serpenyőbe a hús mellé. Ennél észszerűbb és egyszerűbb felhasználási lehetőségeid is vannak, főleg, ha a megmaradt pár dl, már nem túl savas sörről van szó.
Mit ad az ételhez a sör?
A sör komlós és malátás íze ugyanúgy át tudja járni sütés és főzés közben a húsokat és ragukat, mint a vörös- vagy a fehérbor. Ráadásul szaftosan is tartja őket, és a puhításban is fontos szerepe van.
Milyen ételekhez passzol a sör?
A sör kiváló lehet néhány szószhoz, de bizonyos esetekben még a bort is helyettesítheted vele. Használhatod például cheddar sajtszószhoz is, de akár a marhapörkölt klasszikus szaftjába is tehetsz sört, ahogyan azt a belgák teszik. Emellett rengeteg húsos ételnél élvez előnyt a sör adta ízélmény.
Mire jó még a sör?
A sört használhatod főzésre is, vagy pácok készítéséhez. Sőt, még mártogatóshoz is passzol az íze. Ezekben az esetekben akár lehet maradék, már szénsav nélküli is az ital.
Hiszed, vagy sem, de ha elég bátor vagy, akkor akár tenger gyümölcseihez is használhatsz egy jó lager sört a bor helyett. Azt tudtad, hogy a francia coq au vin német változatába például gyakran tesznek a bor helyett malátás, barna ale típusú sört?
És ha már főzés, a párolásról se feledkezzünk meg! Ugyanis akár hagymát is párolhatsz sörben, de persze, nem mindegy, hogy milyenben. A hagymához általában a világos sörök illenek.
Sültek és sütemények
A sör a húsos ételekhez legalább annyira használható, mint például néhány péksüteményhez és tortához.
Itthon a sörtésztában és a sörbundában sült ételek örvendenek népszerűségnek, de sok helyen akár a házi veknihez is adnak egy keveset, ettől könnyű és levegős marad a tészta. Ezekben az esetekben fontos, hogy szénsavas sörrel dolgozz, ne maradékkal.
Ha egyszer Írországban jársz, ott mindenképpen kóstold meg a híres ír csokoládétortát, amelynek a tésztájába fekete Guinness sör kerül.
Lefagyasztható-e a sör?
A válasz egy határozott igen. Ez a lehetőség akkor játszhat, ha sem meginni nincs kedved vagy kapacitásod, sem a tervezett fogásodhoz nem passzol éppen. Azonban mielőtt még fejjel rohannál a fagyasztónak, egész, bontatlan palack sört sose fagyassz le, mert az szó szerint csak felrobban.
Maradék sört lehet csak lefagyasztani, oly módon, hogy azt jégkockatartóba töltöd. Igaz, fagyasztás közben a sör elveszíti a szénsavasságát, így azt tésztákhoz inkább ne használd, de serpenyőbe dobva egy finom szószhoz maga lesz a tökély!
Fotó forrása: Getty Images