Így takaríthatod ki a sütőt órákig tartó suvickolás nélkül - A 4 legjobb praktika

koszossütő
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bár az erős súroló- és zsíroldószerek is hatásosak, érdemes vegyszermentes megoldásokat keresni, a sütőben készülő ételnek sem árt, ha nem kerül bele kemikália.

Bár sok olyan ismerősöm van, aki szeret takarítani, olyannal még nem találkoztam, aki a sütőt szívesen suvickolta volna tisztára. Az órákig tartó súrolás, szenvedés senkinek sem hiányzik, éppen ezért gyűjtöttünk most össze különböző praktikákat, amelyek megkönnyítik majd a folyamatot.

A meleg víz, a mosogatószer és a szivacs sok helyzetben lehet megoldás, de nem a sütő takarításánál. Természetesen léteznek erős zsíroldók és egyéb tisztítószerek, amelyek hatásosak, de az ezekben található vegyi anyagok sem a bőrnek, sem a sütőben készülő ételnek nem tesznek jót. Szerencsére vannak olyan vegyszermentes módszerek is, amelyekkel könnyedén meg lehet tisztítani a sütőt.

Az ecet és a szódabikarbóna

Erről a párosról nem egyszer írtunk már az oldalon. Keverj ki belőlük sűrű pasztát, majd mártsd bele a szivacsot, végül vidd fel a sütő ajtajára, rácsára, oldalára. A szódabikarbóna-ecet keverék természetes súrolószerként funkcionál, de csak oda nem égett, kisebb szennyeződések esetén hatásos. Érdemes a sütő felületén hagyni a pasztát 30-60 percig, hogy ki tudja fejteni hatását, minél tovább áll, annál jobb. Az idő letelte után meleg vizes ronggyal töröld át a sütő belsejét, végül száraz konyharuhával is menj át rajta.

Citrom

Szintén kisebb szennyeződések esetén érdemes alkalmazni, illetve akkor, ha kellemetlen szag árad a sütődből. Tegyél egy citromos vízzel teli tűzálló tálat a sütő rácsára, majd alacsony lángon - 100 fokon - melegítsd kb. 30 percig. Ha letelt az idő, kapcsold le a sütőt, vedd ki a tálat, majd egy ronggyal töröld át a langyosra hűlt sütőt, ha szükséges, mártsd a rongyot a meleg, citromos vízbe. Végül töröld szárazra a belsejét. Ez a módszer ecetes vízzel is működik.

koszossütő2

Almaecet és cukor

Az almaecet cukorral kikeverve a komolyabb, nehezebben eltávolítható szennyeződésekkel is elbánik. Ha már nagyon odaszáradt az ételmaradék vagy a zsír, kapcsold be a sütőt, forrósítsd fel, utána zárd el a gázt, majd hagyd picit hűlni. Kend le az ecetes-cukros keverékkel az ajtaját, a rácsot és az odalait, hagyd rajta egy órát, majd egy szivaccsal könnyedén távolítsd el a szennyeződéseket. Az is jó megoldás, ha a hideg sütőt kened le ezzel a keverékkel, úgy forrósítod fel, majd lekapcsolod, megvárod, míg kihűl, végül száraz ronggyal áttörlöd a belsejét.

Szalalkáli

Szódabikarbóna helyett szalalkáli is alkalmazható. Egy kis tasak szalalkálit keverj el 1-2 deci vízben, hogy sűrű paszta legyen belőle, majd vidd fel egy szivacsra, töröld át vele a sütőt. Hagyd hatni legalább egy éjszakán át. Másnap meleg vizes ronggyal töröld le, majd szárítsd ki a sütőt.

Tippek

Ha olyan ételt készítesz, aminél esélyes, hogy kifolyhat, érdemes alufóliával körbetekerni a rácsot, hogy megkíméld magad a későbbi munkálatoktól. Az is jó megoldás, ha sütőlapot tolsz a sütő aljába, az felfogja az esetleges csöpögést, viszont azt érdemes észben tartani, hogy az alulról érkező hőből is elvesz valamennyit. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon