![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így takaríthatod ki a sütőt órákig tartó suvickolás nélkül - A 4 legjobb praktika
![koszossütő](https://kep.index.hu/1/0/3475/34752/347521/34752109_2660127_658ba686c257a98e9fea41e51e279d30_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár az erős súroló- és zsíroldószerek is hatásosak, érdemes vegyszermentes megoldásokat keresni, a sütőben készülő ételnek sem árt, ha nem kerül bele kemikália.
Bár sok olyan ismerősöm van, aki szeret takarítani, olyannal még nem találkoztam, aki a sütőt szívesen suvickolta volna tisztára. Az órákig tartó súrolás, szenvedés senkinek sem hiányzik, éppen ezért gyűjtöttünk most össze különböző praktikákat, amelyek megkönnyítik majd a folyamatot.
A meleg víz, a mosogatószer és a szivacs sok helyzetben lehet megoldás, de nem a sütő takarításánál. Természetesen léteznek erős zsíroldók és egyéb tisztítószerek, amelyek hatásosak, de az ezekben található vegyi anyagok sem a bőrnek, sem a sütőben készülő ételnek nem tesznek jót. Szerencsére vannak olyan vegyszermentes módszerek is, amelyekkel könnyedén meg lehet tisztítani a sütőt.
Az ecet és a szódabikarbóna
Erről a párosról nem egyszer írtunk már az oldalon. Keverj ki belőlük sűrű pasztát, majd mártsd bele a szivacsot, végül vidd fel a sütő ajtajára, rácsára, oldalára. A szódabikarbóna-ecet keverék természetes súrolószerként funkcionál, de csak oda nem égett, kisebb szennyeződések esetén hatásos. Érdemes a sütő felületén hagyni a pasztát 30-60 percig, hogy ki tudja fejteni hatását, minél tovább áll, annál jobb. Az idő letelte után meleg vizes ronggyal töröld át a sütő belsejét, végül száraz konyharuhával is menj át rajta.
Citrom
Szintén kisebb szennyeződések esetén érdemes alkalmazni, illetve akkor, ha kellemetlen szag árad a sütődből. Tegyél egy citromos vízzel teli tűzálló tálat a sütő rácsára, majd alacsony lángon - 100 fokon - melegítsd kb. 30 percig. Ha letelt az idő, kapcsold le a sütőt, vedd ki a tálat, majd egy ronggyal töröld át a langyosra hűlt sütőt, ha szükséges, mártsd a rongyot a meleg, citromos vízbe. Végül töröld szárazra a belsejét. Ez a módszer ecetes vízzel is működik.
![koszossütő2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3475/34752/347521/34752121_298ee196ff23154d0676ad782758aab8_wm.jpg)
Almaecet és cukor
Az almaecet cukorral kikeverve a komolyabb, nehezebben eltávolítható szennyeződésekkel is elbánik. Ha már nagyon odaszáradt az ételmaradék vagy a zsír, kapcsold be a sütőt, forrósítsd fel, utána zárd el a gázt, majd hagyd picit hűlni. Kend le az ecetes-cukros keverékkel az ajtaját, a rácsot és az odalait, hagyd rajta egy órát, majd egy szivaccsal könnyedén távolítsd el a szennyeződéseket. Az is jó megoldás, ha a hideg sütőt kened le ezzel a keverékkel, úgy forrósítod fel, majd lekapcsolod, megvárod, míg kihűl, végül száraz ronggyal áttörlöd a belsejét.
Szalalkáli
Szódabikarbóna helyett szalalkáli is alkalmazható. Egy kis tasak szalalkálit keverj el 1-2 deci vízben, hogy sűrű paszta legyen belőle, majd vidd fel egy szivacsra, töröld át vele a sütőt. Hagyd hatni legalább egy éjszakán át. Másnap meleg vizes ronggyal töröld le, majd szárítsd ki a sütőt.
Tippek
Ha olyan ételt készítesz, aminél esélyes, hogy kifolyhat, érdemes alufóliával körbetekerni a rácsot, hogy megkíméld magad a későbbi munkálatoktól. Az is jó megoldás, ha sütőlapot tolsz a sütő aljába, az felfogja az esetleges csöpögést, viszont azt érdemes észben tartani, hogy az alulról érkező hőből is elvesz valamennyit.
Fotók: Getty Images