Így tartósítsd a sütőtököt: lekvár formájában egyszerűen varázslatos

Sütőtök tartósítása cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az őszi, téli szezon legnagyobb sztárja a sütőtök, melyből igen bő a választék. Legyen nagydobosi, kanadai vagy hokkaido, aki szereti, annak érdemes konzerválni a finomságot.

Az őszi-téli csemege nagyon egészséges és finom, rengetegféle fantasztikus étel és sütemény készülhet belőle. Hogy ne csak szezonjában lehessen élvezni, érdemes vele feltölteni az éléskamrát.

A sütőtök konzerválására sok lehetőség létezik. Van, aki fagyasztja, míg más üvegbe zárja, de olyan is akad, aki az uborkához hasonlóan teszi el. Tényleg sok mindent kipróbálhatsz: most adunk néhány ötletet, hogyan érdemes konzerválni sokak kedvencét.

Fagyasztva

A sütőtököt a legegyszerűbb fagyasztva eltenni. Csak tisztítsd meg, vágd egyforma méretű darabokra, amelyek majd gyorsan átsülnek vagy megfőnek. Az előkészített tököt tedd fagyasztózacskóba, címkézd fel, majd teheted is a mélyhűtőbe, kb. 6 hónapig eláll.

Sütőtök tartósítása ct1

Befőtt és dzsem is készülhet belőle

A sütőtökből rengetegféle különleges finomság készülhet. Ha lehetőséged engedi, érdemes befőttet készíteni belőle, mely igazi kincsként szolgál majd. Az üvegbe zárt finomság egyszerűen készül: a megtisztított, apróra kockázott sütőtököt főzd puhára annyi vízben, amennyi ellepi. A vizet ízesítsd citromlével és sóval. Ha szeretnéd, különleges ízesítők is kerülhetnek a tökhöz, ilyen a szegfűszeg vagy az alma. Az elkészült tököt ezután töltsd steril üvegbe. A biztonság kedvéért ajánlott egy csipetnyi nátrium-benzoátot szórni a tetejére. A befőttet címkézd fel és helyezd a kamra polcára.

Ha üvegbe zárva tennéd el, akkor fahéjas és narancsos dzsem formájában is próbáld ki.

Sütőtök tartósítása ct2

Savanyítva

A különleges finomság nagyon egyszerűen, fermentálással is elkészíthető, ahogy ennél a káposztánál is olvashatod. A gyalult tököt sóval forgasd egybe, majd így hagyd állni 30 percet. Ez alatt az idő alatt a tök levet enged: ezt csavard ki belőle, majd hideg vízben mosd át a gyalult tököt. Ezután ismét ki kell csavarni: utána töltsd tiszta üvegbe, közben egy kevés sóval hintsd meg. Az üveget nem szabad teletölteni, mivel lé fog képződni, így ha telepakolod, kicsordul az üvegből. A lezárt üveget egy hétig meleg, napos helyen tartsd, utána mehet a kamra polcára.

Itt találsz egy másik szuper savanyúságreceptet is.

Cukrosan

A legyalult tököt annyi vízbe áztasd, amennyi ellepi. A vízbe 1-2 evőkanál ecetet is tegyél, mert így a tök megőrzi kemény textúráját. A néhány órás áztatás után a tököt (1 kg) hideg vízben alaposan mosd át, majd cukorral (80 dkg), vaníliával (3 evőkanál) és vízzel (3 dl) főzd sziruposra. Ezután a tököt a sziruppal együtt zárd üvegbe.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon