![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így tartósítsd a sütőtököt: lekvár formájában egyszerűen varázslatos
![Sütőtök tartósítása cover](https://kep.index.hu/1/0/5191/51918/519184/51918463_3957015_ec6b42ae90ceda390f5ddd5092805723_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az őszi, téli szezon legnagyobb sztárja a sütőtök, melyből igen bő a választék. Legyen nagydobosi, kanadai vagy hokkaido, aki szereti, annak érdemes konzerválni a finomságot.
Az őszi-téli csemege nagyon egészséges és finom, rengetegféle fantasztikus étel és sütemény készülhet belőle. Hogy ne csak szezonjában lehessen élvezni, érdemes vele feltölteni az éléskamrát.
A sütőtök konzerválására sok lehetőség létezik. Van, aki fagyasztja, míg más üvegbe zárja, de olyan is akad, aki az uborkához hasonlóan teszi el. Tényleg sok mindent kipróbálhatsz: most adunk néhány ötletet, hogyan érdemes konzerválni sokak kedvencét.
Fagyasztva
A sütőtököt a legegyszerűbb fagyasztva eltenni. Csak tisztítsd meg, vágd egyforma méretű darabokra, amelyek majd gyorsan átsülnek vagy megfőnek. Az előkészített tököt tedd fagyasztózacskóba, címkézd fel, majd teheted is a mélyhűtőbe, kb. 6 hónapig eláll.
![Sütőtök tartósítása ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5191/51918/519184/51918491_16b9a8fe0f713e952cd109de473eed70_wm.jpg)
Befőtt és dzsem is készülhet belőle
A sütőtökből rengetegféle különleges finomság készülhet. Ha lehetőséged engedi, érdemes befőttet készíteni belőle, mely igazi kincsként szolgál majd. Az üvegbe zárt finomság egyszerűen készül: a megtisztított, apróra kockázott sütőtököt főzd puhára annyi vízben, amennyi ellepi. A vizet ízesítsd citromlével és sóval. Ha szeretnéd, különleges ízesítők is kerülhetnek a tökhöz, ilyen a szegfűszeg vagy az alma. Az elkészült tököt ezután töltsd steril üvegbe. A biztonság kedvéért ajánlott egy csipetnyi nátrium-benzoátot szórni a tetejére. A befőttet címkézd fel és helyezd a kamra polcára.
Ha üvegbe zárva tennéd el, akkor fahéjas és narancsos dzsem formájában is próbáld ki.
![Sütőtök tartósítása ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5191/51918/519184/51918495_cada4b818a935b12a43c773639cd1358_wm.jpg)
Savanyítva
A különleges finomság nagyon egyszerűen, fermentálással is elkészíthető, ahogy ennél a káposztánál is olvashatod. A gyalult tököt sóval forgasd egybe, majd így hagyd állni 30 percet. Ez alatt az idő alatt a tök levet enged: ezt csavard ki belőle, majd hideg vízben mosd át a gyalult tököt. Ezután ismét ki kell csavarni: utána töltsd tiszta üvegbe, közben egy kevés sóval hintsd meg. Az üveget nem szabad teletölteni, mivel lé fog képződni, így ha telepakolod, kicsordul az üvegből. A lezárt üveget egy hétig meleg, napos helyen tartsd, utána mehet a kamra polcára.
Itt találsz egy másik szuper savanyúságreceptet is.
Cukrosan
A legyalult tököt annyi vízbe áztasd, amennyi ellepi. A vízbe 1-2 evőkanál ecetet is tegyél, mert így a tök megőrzi kemény textúráját. A néhány órás áztatás után a tököt (1 kg) hideg vízben alaposan mosd át, majd cukorral (80 dkg), vaníliával (3 evőkanál) és vízzel (3 dl) főzd sziruposra. Ezután a tököt a sziruppal együtt zárd üvegbe.
Fotók: Getty Images