Így válaszd ki és tárold a sütőtököt: ha megmarad, le is fagyaszthatod

scover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütőtök a hűvös napok kedvelt csemegéje, ami nem is csoda, hisz édeskés zamata miatt izgalmas finomságok készülhetnek belőle.

Persze arról sem szabad megfeledkezni, mennyi jóságot tartogat a sütőtök, antioxidáns tartalma miatt különösen kedvelt, C-vitaminban dús, tápértéke igen magas, gyulladáscsökkentő, immunerősítő és rákmegelőző hatásáról is ismert.

Az őszi, téli kedvenc legkedveltebb elkészítési módja a sütőben sütés, de krémleves formájában is gyakran előkerül, érdemes azonban bátrabban nyúlni a sütőtökhöz, töltheted, pürésítheted és rengetegféle desszertben szánhatsz neki helyet. Sajnos azonban nem minden tök ehető, számos fajtája van, mindegyiket máshoz érdemes használni, vásárlásnál erre különösen figyelj!

Étkezésre a kanadai sütőtök vagy sonkatök, hokkaido tök, nagydobosi sütőtök és a kiszombori ajánlott. Mivel az őszhöz a halloween is hozzátartozik, ilyenkor sokan tökfaragásra adják a fejüket. Azt azonban ne feledd, hogy a lámpásnak szánt tököt nem konyhai felhasználásra nemesítették, bár van, ami ehető, az sem ízletes, de mérgező is lehet, a kisebb méretű dísztökök pedig toxikus vegyületeket is tartalmazhatnak, kizárólag dekorálásra alkalmasak!

stct2

Vásárlásnál erre figyelj!

Az érett sütőtök kemény, ütögesd meg úgy, ahogy dinnyevásárlásnál is szokás, ha kongó hangot ad, akkor jó. Ha a színe zöldes, tapintásra puha, akkor ne vidd haza a tököt!

Így tárold

A sütőtök jól tárolható kamrában, pincében, hűvös helyen sokáig eláll, de szobahőmérsékleten is kibír néhány hetet. A minőségét úgy tudod ellenőrizni, hogy megnyomkodod, ha puha, akkor már nem jó. Feldarabolva, folpackba csomagolva hűtőbe is teheted, sőt még le is fagyaszthatod. A kockára vágott tököt légmentesen zárd le, és rakd a mélyhűtőbe.

sct6

Ha püré formájában marad rád, azt is lefagyaszthatod, később akár őszi pitetölteléknek tökéletes lesz. A lényeg, a csomagolást mindig címkézd fel, írd rá, mi van a zacskóban, és a dátumot is tüntesd fel. A hibernált tök 3-4 hónapig eláll a fagyasztóban, ám ellenőrizni sosem árt. A mélyhűtőből kivett tököt, miután kiolvadt, szagold meg, ha dohos, akkor már ne használd fel!

Mi a helyzet a héjával?

A hokkaidó tök nem igényel hámozást, csak alapos mosást. Az összes többi fajtát meg kell pucolni. Mielőtt meghámoznád, érdemes félbevágni, a magját kikaparni, majd a héját hámozóval eltávolítani.

sct3

Mi legyen a kikapart maggal?

Sokan kukába dobják, pedig nasi vagy levesbetét is gyártható belőle. A magokat először dobd lobogó vízbe körülbelül 8 percre, majd terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, fűszerezd ízlésed szerint, utána told 160 fokos sütőbe 20 percre, hogy megpiruljon. Persze ízesítők nélkül is működik a dolog, ha viszont különlegesebben kínálnád, akkor szórj rá chiliport, köményt, gyömbért vagy mást, amit jónak vélsz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon