Így készítsd elő a tofut, ha igazán jót ennél belőle: hasznos trükköket mutatunk

Tofu-elokeszitese-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tofu az egyik legtáplálóbb növényi fehérjeforrásunk, ahhoz azonban, hogy a belőle készülő étel finom is legyen, elengedhetetlen a megfelelő előkészítés!

A tofut sok kritika éri, a leggyakoribb vélemények szerint nincsen íze, és az állaga sem az igazi – legalábbis, ha húsfélékhez hasonlítjuk. A tápláló és egészséges alapanyag azonban nagyon finom is lehet, ehhez azonban ismerni kell az elkészítésének a módját.

A tofu egy szójababból, a sajtkészítéshez hasonló technikával készülő fehérjedús élelmiszer, amely remek húspótló alternatíva a vegetáriánus és növényi étrendben, de akkor is szuper opció, ha egyszerűen húsmentes napot tartanál, hiszen az emberi szervezet számára szükséges összes esszenciális aminosavat tartalmazza, és fajtájától függően akár 15 gramm fehérje is lehet benne

Semleges íze miatt azonban erőteljesebb fűszerezésre van szüksége ahhoz, hogy finom és ízletes legyen, amit azonban meg kell előznie a helyes előkészítésnek. A tofu ugyanis – még a kemény változatai is – nagyon sok vizet tartalmaz. A folyadék megakadályozza abban, hogy megfelelően átjárják az ízesítők, ugyanakkor pedig jobban morzsálódik, így sütés során a ropogós állag is elmarad.

A tofu egy szójababból, a sajtkészítéshez hasonló technikával készülő fehérjedús élelmiszer.

Szerencsére azonban léteznek olyan olyan egyszerű praktikák, amellyel megszabadíthatod a tofut a felesleges víztől: így a belőle készülő étel élvezeti értéke is magasabb lesz. 

Tofu előkészítése tofupréssel

A tofuban lévő folyadéktól a legegyszerűbben és leghatékonyabban tofuprés használatával szabadulhatsz meg. Az egyszerű szerkezetet könnyen beszerezheted konyhai és lakberendezési eszközöket árusító üzletekből és áruházakból. Az eszköz egyik hatalmas előnye, hogy egyenletes erőt fejt ki a tofura, így az nem fog szétrepedni vagy összenyomódni a folyamat közben.

Ugyanakkor rendelkezik egy kis tartállyal, amely felfogja a lecsöpögő folyadékot, így felhasználás előtt néhány órával akár hűtőbe is teheted, közben pedig előkészítheted az étel más hozzávalóit. A tofuprés könnyen használható és praktikus eszköz, amely nagyban megkönnyítheti a dolgodat, ha gyakran készítesz tofus ételeket.

Tofu előkészítése konyhai eszközökkel

Akkor sincs semmi veszve, ha nem állsz készen egy tofuprésre: házilag is gyorsan összedobhatsz egy hatékonyan működő szerkezetet. Ebben az esetben több opció közül is választhatsz attól függően, hogy milyen eszközöket találsz a konyhában.

Tofupréselés konyharuhával.

Mind közül a legegyszerűbb módszer az, ha tiszta konyharuhába vagy több réteg papírtörlőbe tekered a tofutömböt, és valamilyen nagyobb, lapos felületű nehezéket helyezel rá, mint amilyen például egy öntöttvas serpenyő vagy egy vaskos vágódeszka. A házi módszernél fontos, hogy a becsomagolt tofut egy kisebb peremmel rendelkező tányérra vagy tálcára helyezd, amely felfogja a kiszivárgó folyadékot. Akár tofuprést, akár a házi megoldást választod, a préselés után egyszerűen kövesd a receptben szereplő instrukciókat, és kockázd, szeleteld, panírozd.

Kivételek, amikor nincs szükség tofuprésre

Bár a legtöbb recept esetében a tofu akkor a legjobb, ha egészen alacsony a víztartalma, van néhány helyzet, amikor felesleges a préselés. Az olyan recepteknél, amikor lágy és krémes textúra a cél – desszerteknél, tofuricottánál vagy tofurántottánál – kihagyhatod ezt a lépést.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon