A tökéletesen krémes, lágy krumplipüré titkai - Mostantól csak így készítsd

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A krumplipüré egy remek, klasszikus köret, melyet ezerféleképpen ízesíthetünk, alakíthatunk, maradékként, sajátos módon értelmezhetünk újjá. Az elkészítése sem bonyolult, három egyszerű fortéllyal azonban tökélyre vihető.

Még egy ilyen egyszerű eljárás során is követhetünk el hibákat, melyek, ha nem is teszik ehetetlenné az ételt, de sokat rontanak az összhatáson. Ki ne találkozott volna már kemény és darabos vagy éppen ragacsos krumplipürével?

Egyik sem az igazi, ugye? Nézzük, hogyan kerülhetjük el az ilyen és ehhez hasonló végeredményeket, és hogyan készíthetünk igazán ízletes, kívánatos állagú pürét.

A krumplikat hideg vízben tegyük oda

Ha krumplipürét készítünk, a krumplit mindig héjában főzzük meg. Így az értékes anyagok jobban megmaradnak és az elkészült étel is ízletesebb lesz.

A krumplit mossuk meg és annyi hideg vízben, amennyi ellepi, egy kevés sóval tegyük fel főni. Főzzük lassú tűzön, míg meg nem puhul. Mikor megpuhult, szűrjük le, és mikor már annyira kihűlt, hogy gond nélkül meg tudjuk fogni, hámozzuk meg. 

krumplipure1

Nincs mese, krumplinyomóval kell pürésíteni

Modern idők ide vagy oda, ebben az esetben a turmixgép, a botmixer használata kifejezetten ellenjavallt. A krumpli az ilyetén pürésítés hatására ragacsos, gumiszerű, csiriz állagú lesz - bár találkoztam már olyannal, aki kifejezetten így szerette, de azért ez ritkaság. A legjobb, ha egy egyszerű krumplinyomóval dolgozunk. Hacsak nem 12 főre készítjük a pürét, akkor még így se lesz különösebben megterhelő.

krumplipure2

A vaj és a tej hőmérséklete sem mindegy

Hideg vajat adjunk a krumplihoz és keverjük addig, míg az teljesen fel nem oldódik benne. Mivel az átnyomott krumpli már nem forró - valószínűleg még csak nem is meleg -, hanem inkább langyos, ezért eltarthat egy ideig, amíg ez bekövetkezik. De megéri a fáradtságot. Ettől lesz igazán krémes a püré.

A tejnek azonban - a vajjal szemben - langyosnak kell lennie. Fokozatosan adagoljuk a püréhez, és keverjük, míg el nem érjük a tökéletesen homogén állagot. Mikor ezzel is megvagyunk és a krumplipürénk szép krémes és egynemű, ízlés szerint sózzuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon