![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
8 tipp a tökéletes pulykasülthöz: így lesz ropogós a bőre és omlós a húsa
![pulykasült](https://kep.index.hu/1/0/3062/30621/306215/30621543_2350959_089136d7561b55ac96a70618ae4c21b8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár a pulykasült hagyományosan az amerikai hálaadás napján kerül az asztalra, érdemes karácsonykor is elkészíteni. Nem egyszerű feladat, de megéri a fáradozást.
Annyira egyszerű lenne, ha csak fognánk a pulykát, kicsit megfűszereznénk, betennénk a sütőbe, majd kivennénk a ropogós bőrű, belül omlós és puha sült pulykát, ahogy azt a filmekben is látjuk. Sajnos a valóság ennél jóval kiábrándítóbb, mert ezt a húsfélét nagyon nehéz jól elkészíteni, de ha figyelünk pár dologra, akkor finom sült kerül az asztalra.
Tippek a tökéletes sülthöz
- A kisebb is elég, tehát inkább bébipulykát vegyünk. Ez is tökéletesen elegendő egy négyfős családnak, ráadásul az is lényeges, hogy mekkora méretű szárnyas fér bele a sütőnkbe.
- Csak azt a pulykát vegyük meg, amelynek teljesen ép a bőre. A bőr egyrészt segít megvédeni a pulykahúst a kiszáradástól, másrészt ha töltötten készítjük, csak a hibátlan bőr alá tudjuk betenni a tölteléket.
- Ahhoz, hogy vacsora legyen belőle, már délelőtt el kell kezdeni sütni a pulykát. Érdemes a sütés előtti nap fűszerezni, hogy jól átjárják az ízek. A pulykának sütés előtt szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy a belseje is egyenletesen átsüljön.
![pulyka](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3062/30621/306219/30621963_3aa1e0868db6fcf3c08db847e9611610_wm.jpg)
- A tölteléket a nyakánál töltsük be, így időt spórolunk a sütéssel. A pulykát ne töltsük túl, mert sütés közben kirepedhet a bőre. Egyenletesen oszlassuk el a tölteléket, és vagy varrjuk el a végén, vagy tűzzük össze hústűvel, különben mindenhol lesz töltelék, csak a pulykában nem.
- A pulykát sütés előtt locsoljuk meg egy kevés olajjal, és oszlassunk el rajta egyenletesen fűszervajat is. A fűszervaj segít, hogy a pulyka bőre szép színű, és ami még fontosabb, ropogós legyen.
- Locsolgassuk a pulykát, de ne túl gyakran. Ha túl sűrűn nyitogatjuk a sütő ajtaját, a pulyka mindig veszít a hőmérsékletéből, kihűl és nem sül ropogósra.
- A pulykát először 200-220 fokos előmelegített sütőbe toljuk, de fél óra után 170 fokra csökkentjük a hőmérsékletet.
- Tálalás előtt hagyjuk a pulykát legalább fél órát állni, hogy igazán omlós legyen. Ha nem esszük meg rögtön, akkor csomagoljuk fóliába, hogy ne hűljön ki teljesen.