8 tipp a tökéletes pulykasülthöz: így lesz ropogós a bőre és omlós a húsa

pulykasült
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bár a pulykasült hagyományosan az amerikai hálaadás napján kerül az asztalra, érdemes karácsonykor is elkészíteni. Nem egyszerű feladat, de megéri a fáradozást.

Annyira egyszerű lenne, ha csak fognánk a pulykát, kicsit megfűszereznénk, betennénk a sütőbe, majd kivennénk a ropogós bőrű, belül omlós és puha sült pulykát, ahogy azt a filmekben is látjuk. Sajnos a valóság ennél jóval kiábrándítóbb, mert ezt a húsfélét nagyon nehéz jól elkészíteni, de ha figyelünk pár dologra, akkor finom sült kerül az asztalra. 

Tippek a tökéletes sülthöz

- A kisebb is elég, tehát inkább bébipulykát vegyünk. Ez is tökéletesen elegendő egy négyfős családnak, ráadásul az is lényeges, hogy mekkora méretű szárnyas fér bele a sütőnkbe. 

- Csak azt a pulykát vegyük meg, amelynek teljesen ép a bőre. A bőr egyrészt segít megvédeni a pulykahúst a kiszáradástól, másrészt ha töltötten készítjük, csak a hibátlan bőr alá tudjuk betenni a tölteléket. 

- Ahhoz, hogy vacsora legyen belőle, már délelőtt el kell kezdeni sütni a pulykát. Érdemes a sütés előtti nap fűszerezni, hogy jól átjárják az ízek. A pulykának sütés előtt szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy a belseje is egyenletesen átsüljön. 

pulyka

- A tölteléket a nyakánál töltsük be, így időt spórolunk a sütéssel. A pulykát ne töltsük túl, mert sütés közben kirepedhet a bőre. Egyenletesen oszlassuk el a tölteléket, és vagy varrjuk el a végén, vagy tűzzük össze hústűvel, különben mindenhol lesz töltelék, csak a pulykában nem. 

- A pulykát sütés előtt locsoljuk meg egy kevés olajjal, és oszlassunk el rajta egyenletesen fűszervajat is. A fűszervaj segít, hogy a pulyka bőre szép színű, és ami még fontosabb, ropogós legyen. 

- Locsolgassuk a pulykát, de ne túl gyakran. Ha túl sűrűn nyitogatjuk a sütő ajtaját, a pulyka mindig veszít a hőmérsékletéből, kihűl és nem sül ropogósra. 

- A pulykát először 200-220 fokos előmelegített sütőbe toljuk, de fél óra után 170 fokra csökkentjük a hőmérsékletet.

- Tálalás előtt hagyjuk a pulykát legalább fél órát állni, hogy igazán omlós legyen. Ha nem esszük meg rögtön, akkor csomagoljuk fóliába, hogy ne hűljön ki teljesen. 

Fotó: Getty Images
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon