Az alapanyagok sorrendje sem mindegy – Így süss tökéletes süteményt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ugye veled is előfordult már, hogy hiába követted a recept utasításait, a végeredménynek nem túl sok köze volt a fotón látható süteményhez? Ilyenkor valószínűleg a kukában végzi az édesség, és biztosan megfogadod, hogy legközelebb jobban odafigyelsz.
A sütisütés van, akinek pihentető elfoglaltság, de van, akinek kifejezett traumát okoz, izgul, hogy biztosan jól sikerüljön a desszert. Míg a főzésnél, még ha meg is vannak az arányok, kicsit eltérhetsz tőlük, a sütésnél tényleg érdemes méregetni, különben egyáltalán nem biztos, hogy azt az állagot vagy ízt kapod, amit szeretnél. Érdemes beszerezni egy jó konyhai mérleget, de ha véletlenül nincs ilyened, akkor hagyatkozhatsz a kanalas módszerre.
A legegyszerűbbnek az egyensúlytészta sütése tűnik, de ott sem elég, ha összekeversz mindent, ügyelni kell az arányokra, különben nem kapsz könnyed és puha tésztát. A jó piskótához még több odafigyelésre van szükség, de kellő gyakorlattal sikerülni fog. Én imádok kelt tésztával dolgozni, de ennél is be kell tartani jó pár szabályt, hogy utána levegős és puha kalács vagy kenyér kerüljön ki a kezed közül.
Most csavartunk egyet rajta és azokat a hibákat szedtük össze, amelyeket nem szabad elkövetni, ha finom süteményt szeretnél kiadni a kezeid közül.
Nem tartod be a sorrendet
Mielőtt belekezdenél a sütésbe, olvasd el a teljes receptet és tedd magad mellé az összes hozzávalót és eszközt. Ezután mindenképpen kövesd a recept utasításait abban a sorrendben, ahogy az le van írva. Nem véletlenül kell felhabosítani először a cukrot és a tojást és csak azután forgatni bele a lisztet, hiszen így lesz a tészta levegős és könnyed. Ha sietsz, könnyen előfordulhat, hogy legszívesebben csak összekevernél mindent, de ne tedd, ragaszkodj a leírtakhoz.
Túl sok összetevőt helyettesítesz
Ha allergiás vagy, akkor muszáj helyettesítened egy alapanyagot, de arra figyelj, hogy egy receptben legfeljebb egyféle összetevőt cserélj le. Ha így nem sikerül a recept, akkor tudni fogod, hogy a helyettesítő a hibás.
Nem megfelelő hőmérsékletűek a hozzávalók
A süteményreceptek nem véletlenül írják elő, hogy milyen hőmérsékletű legyen egy-egy hozzávaló. Figyelj oda, hogy szobahőmérsékletű vagy hideg vajat írnak. Ha mégis elfelejted kivenni a vajat a hűtőből, akkor ezekkel a módszerekkel tudod hamar megpuhítani.
A tésztát túlkevered vagy pont nem kevered meg eléggé
Sosem szabad túlságosan vagy épp ellenkezőleg, alig keverni a tésztát. A túl hosszú ideig tartó keveréstől kemény lesz a sütemény, míg a túl kevéstől összeeshet. A süteményreceptek általában külön kitérnek rá, hogy a nedves és a száraz összetevőket külön keverd össze, majd csak ezután forgasd őket egybe. Bár ez elsőre kicsit macerásnak tűnhet, pont ettől lesz a sütid tökéletes.
Nem megfelelő tepsit használsz
Nem véletlen, hogy a különböző típusú süteményeket más-más tepsiben kell sütni, másban a pitét és másban a piskótát vagy a kuglófot. Ha megvan a megfelelő eszköz, akkor arra is figyelj, hogy kivajazd, mielőtt beleöntöd a tésztát, hogy ne ragadjon bele. Ha biztosra szeretnél menni, akkor sütőpapírral is kibélelheted.
Csak a leírt sütési időre hagyatkozol
Ez a szabály némileg ellentmond annak, hogy kövesd pontról pontra a recept utasításait, de ebben az esetben kicsit eltérhetsz tőle. Miután nem mindenkinek egyforma a sütője, így inkább ellenőrizd a süteményt nagyjából a megadott sütési idő lejárta előtt 10 perccel, hogy nehogy túlsüljön.
Fotó: Getty Images