![Nyári tepsis zöldség: mennyei köret egyszerűen](https://kep.index.hu/1/0/5664/56645/566450/56645095_4188367_56bbd71ec9aa783fe40b25f071da5df0_wm.jpg)
Így lesz igazán levegős a szuflé: a régi desszert édesen és sósan is finom
![Tökéletes szuflé cover](https://kep.index.hu/1/0/5633/56336/563365/56336567_4165555_50d0c0216678cc4163bf232ec6d2a1a2_wm.jpg)
Cikkek
![Nyári tepsis zöldség: mennyei köret egyszerűen](https://kep.index.hu/1/0/5664/56645/566450/56645095_4188367_56bbd71ec9aa783fe40b25f071da5df0_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Ellenállhatatlan citromszelet: könnyed, nyári receptet mutatunk](https://kep.index.hu/1/0/5678/56785/567850/56785079_4198635_0e355a61b419bf477930ead7104879b4_wm.jpg)
Ellenállhatatlan citromszelet: könnyed, nyári receptet mutatunk
Ropogós
![Pihe-puha meggyes pite: gyorsan kész van a kevert alap](https://kep.index.hu/1/0/5678/56780/567804/56780403_4198359_b874f3fd48c48792300a51f7037495f4_wm.jpg)
Pihe-puha meggyes pite: gyorsan kész van a kevert alap
![Tartalmas enchilada másképp: vajpuha csirke és sajtkrém kerül a tortillalapba](https://kep.index.hu/1/0/5665/56656/566568/56656827_4189243_56b8d11ab8c9be710c815356bd582abe_wm.jpg)
Tartalmas enchilada másképp: vajpuha csirke és sajtkrém kerül a tortillalapba
![Így tisztítsd meg az öntöttvas serpenyőt: nem lesz rozsdás](https://kep.index.hu/1/0/5676/56767/567679/56767961_4197589_59b45e84269fdcd086d5f668121fe5fe_wm.jpg)
Így tisztítsd meg az öntöttvas serpenyőt: nem lesz rozsdás
![Padlizsánpizza a sütőből: friss paradicsom és sajt gazdagítja](https://kep.index.hu/1/0/5678/56780/567809/56780991_4198373_9c48be24e3d94afd8647c67163775aed_wm.jpg)
Padlizsánpizza a sütőből: friss paradicsom és sajt gazdagítja
![Meggyes-mákos sajttorta mentesen: mutatós és nagyon finom](https://kep.index.hu/1/0/5689/56897/568979/56897953_4207201_5ec9567ffd2809a07431d267386525a6_wm.jpg)
Meggyes-mákos sajttorta mentesen: mutatós és nagyon finom
A szuflé régi finomság, mely akkor az igazi, ha levegős és légies a szerkezete. Az elkészítése nem nagy művészet, de ha betartasz néhány szabályt, mégis igazi mesterművet szervírozhatsz.
A nagy múltra visszatekintő finomság, a szuflé a francia konyha egyik gyöngyszeme. A különlegesség édesen és sósan is készülhet.
A szuflé alapja a felvert tojásfehérje. Ettől lesz különleges a szerkezete, de csak akkor, ha óvatosan forgatod hozzá a többi alapanyagot, vigyázni kell, hogy ne törjön össze. Sülés közben a habnak köszönhetően légiesen könnyű lesz a szuflé.
A tojás mellé liszt vagy gríz is kerül. Ezek mellé jön még a cukor, só és valamilyen tejtermék, egyéb extrák: ez lehet reszelt citromhéj, gyümölcs, zöldség, csokoládé, kávé vagy lekvár.
![Tökéletes szuflé ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5633/56336/563365/56336577_4b21961892dd65485b51d3c42e8887df_wm.jpg)
Mire kell figyelni, hogy tökéletes legyen a szuflé?
- Már a bevásárlásnál légy figyelmes. Fontos, hogy mindig kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozz!
- Lényeges, hogy az alapanyagoknak 15-20 percet kell pihenniük szobahőmérsékleten, ez az apróság is hozzájárul a sikerhez.
- A tojásfehérjéhez mindig adj egy csipetnyi sót, úgy sokkal stabilabb lesz a belőle vert hab.
- A stabilabb hab érdekében néhány csepp citromlé vagy ecet is kerülhet a tojásfehérjéhez.
- A tojásfehérjét kézzel és géppel is fel lehet verni. Géppel készítve sokkal kényelmesebb, ám a séfek úgy tartják, a kézzel felvert tojáshab az igazi, mert úgy sokkal több levegő jut bele.
- A tojásfehérjéhez mindig spatula segítségével forgasd hozzá a többi alapanyagot.
- A tojáshabot tilos állni hagyni, mert összeeshet!
- A sütő hőfoka legyen egyenletes.
- A szuflé elkészítéséhez speciális, egyszemélyes porcelántálkát szokás használni, esetleg jénait, fémtálat.
- A szuflé készítésénél arra is ügyelj, hogy ne lapos edényt használj, és ne is töltsd tele, mert kifuthat a formából.
- Miközben sül a szuflé, maradj a tűzhely mellett. Másodperceken múlhat a siker. Vigyázz, sose nyisd ki idő előtt a sütő ajtaját, mert összeesik a finomság.
![Tökéletes szuflé ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5633/56336/563366/56336613_16d46c803900f6ae9338b4f15fd2c90c_wm.jpg)
Sok olyan finomság létezik, ami bizony szuflé, csak más néven vált ismertté. Ilyen a vargabéles, ami egy cérnametéltes túrószuflé vagy a salzburgi galuska és a rizskoch.
Sós szuflé
![sajtosszuflé](https://kep.index.hu/1/0/4064/40649/406496/40649653_cc952306ce754483df8d17547c6623ae_wm.jpg)
Hozzávalók 6 darabhoz
- 50 gramm vaj
- 35 gramm liszt
- 310 milliliter tej
- opcionális chilipehely
- 0.25 tk só
- 170 gramm cheddar sajt
- 6 db tojás
Elkészítés:
Vajazzunk ki 6 darab 2,5-3 deci űrtartalmú szufléformát. Tegyük őket egy tepsibe.
A tojásokat válasszuk szét.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük vele csomómentesre. Öntsük fel fokozatosan a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Adjuk hozzá a chilit, a sót, majd főzzük 3-4 percig, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről.
Keverjük bele a reszelt sajtot, míg el nem olvad benne teljesen. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Adjuk hozzá a tojássárgáját is, keverjük el benne.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Forgassuk a sajtszószba egy spatula segítségével, több részletben adagoljuk.
Osszuk szét a masszát a tálkák között, kb. 3/4-ig érjen. Toljuk a sütőbe, süssük 15-20 percig, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotók: Getty Images