Így lesz igazán levegős a szuflé: a régi desszert édesen és sósan is finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szuflé régi finomság, mely akkor az igazi, ha levegős és légies a szerkezete. Az elkészítése nem nagy művészet, de ha betartasz néhány szabályt, mégis igazi mesterművet szervírozhatsz.
A nagy múltra visszatekintő finomság, a szuflé a francia konyha egyik gyöngyszeme. A különlegesség édesen és sósan is készülhet.
A szuflé alapja a felvert tojásfehérje. Ettől lesz különleges a szerkezete, de csak akkor, ha óvatosan forgatod hozzá a többi alapanyagot, vigyázni kell, hogy ne törjön össze. Sülés közben a habnak köszönhetően légiesen könnyű lesz a szuflé.
A tojás mellé liszt vagy gríz is kerül. Ezek mellé jön még a cukor, só és valamilyen tejtermék, egyéb extrák: ez lehet reszelt citromhéj, gyümölcs, zöldség, csokoládé, kávé vagy lekvár.
Mire kell figyelni, hogy tökéletes legyen a szuflé?
- Már a bevásárlásnál légy figyelmes. Fontos, hogy mindig kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozz!
- Lényeges, hogy az alapanyagoknak 15-20 percet kell pihenniük szobahőmérsékleten, ez az apróság is hozzájárul a sikerhez.
- A tojásfehérjéhez mindig adj egy csipetnyi sót, úgy sokkal stabilabb lesz a belőle vert hab.
- A stabilabb hab érdekében néhány csepp citromlé vagy ecet is kerülhet a tojásfehérjéhez.
- A tojásfehérjét kézzel és géppel is fel lehet verni. Géppel készítve sokkal kényelmesebb, ám a séfek úgy tartják, a kézzel felvert tojáshab az igazi, mert úgy sokkal több levegő jut bele.
- A tojásfehérjéhez mindig spatula segítségével forgasd hozzá a többi alapanyagot.
- A tojáshabot tilos állni hagyni, mert összeeshet!
- A sütő hőfoka legyen egyenletes.
- A szuflé elkészítéséhez speciális, egyszemélyes porcelántálkát szokás használni, esetleg jénait, fémtálat.
- A szuflé készítésénél arra is ügyelj, hogy ne lapos edényt használj, és ne is töltsd tele, mert kifuthat a formából.
- Miközben sül a szuflé, maradj a tűzhely mellett. Másodperceken múlhat a siker. Vigyázz, sose nyisd ki idő előtt a sütő ajtaját, mert összeesik a finomság.
Sok olyan finomság létezik, ami bizony szuflé, csak más néven vált ismertté. Ilyen a vargabéles, ami egy cérnametéltes túrószuflé vagy a salzburgi galuska és a rizskoch.
Sós szuflé
Hozzávalók 6 darabhoz
- 50 gramm vaj
- 35 gramm liszt
- 310 milliliter tej
- opcionális chilipehely
- 0.25 tk só
- 170 gramm cheddar sajt
- 6 db tojás
Elkészítés:
Vajazzunk ki 6 darab 2,5-3 deci űrtartalmú szufléformát. Tegyük őket egy tepsibe.
A tojásokat válasszuk szét.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük vele csomómentesre. Öntsük fel fokozatosan a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Adjuk hozzá a chilit, a sót, majd főzzük 3-4 percig, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről.
Keverjük bele a reszelt sajtot, míg el nem olvad benne teljesen. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Adjuk hozzá a tojássárgáját is, keverjük el benne.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Forgassuk a sajtszószba egy spatula segítségével, több részletben adagoljuk.
Osszuk szét a masszát a tálkák között, kb. 3/4-ig érjen. Toljuk a sütőbe, süssük 15-20 percig, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotók: Getty Images