A túlérett banán a legnagyobb kincs a konyhában

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A banán, ha megbarnul, nem szép, a gyerekek nem eszik meg, sőt, a finnyásabb felnőtt is fintorog rá, pedig ebben az állapotában a legfinomabb és a legkrémesebb a legnépszerűbb téli gyümölcs, ráadásul egy rakás finom dolog készülhet belőle.

Amikor túlérik, a banán állaga krémes lesz, villával simán összetörhető és már-már töményen édes, mint egy cukrászsütemény. Ilyenkor magában már nem mindenki szereti, de pépesítve sokféleképpen fel lehet használni - most ehhez gyűjtöttünk csokorba ötleteket.

Cukor helyett

Mivel a túlérett banán legjobb tulajdonsága, hogy nagyon édes, remekül lehet vele édesíteni, ha csökkenteni szeretnénk egy recept cukortartalmát. Azt ugyan bele kell kalkulálni a tervekbe, hogy így a végeredmény kissé banánízű lesz, de ez a legtöbb édesség ízvilágába belefér. Minden kevert tésztás sütemény, muffin és krém elbírja a banánt, de a legjobb müzlik, granolák és müzliszeletek ízesítésére használni. Mivel a cukornak semmiféle tápanyagtartalma nincs, a banánban viszont van egy rakás jól hasznosítható vitamin és ásványi anyag, ez sok esetben lehet nagyon okos választás.

Tojás helyett

Amikor valaki nem eszik sem húst, se tojást, akkor néha elég trükkös dolog összerakni egy sima süteményt is, a banán ebben is segít. A tojáshoz hasonló összekötő hatással bír, tehát helyettesíthető vele a receptekben előírt tojás - darabonként egy egész banánnal kell számolni. Ezen elvek alapján működnek a banánkenyerek is, amikben nem csak az a jó, hogy finomak, hanem hogy napokig puhák maradnak sok-sok banánpürétől. 

tu le rett bana n

Lefagyasztva, fagylaltnak

A legegyszerűbb házi fagyi banánból készül. Nyáron ez a kedvenc receptünk, mindig tele van a hűtő fagyasztott banánnal, amit elég kivenni, és az aprítógépbe rakni, mellékanalazni egy kis joghurtot vagy hozzáadni egy-egy marék bogyós gyümölcsöt. Ahogy a felaprított, fagyott banánt tovább turmixoljuk, lassan tökéletes, krémes fagylalt állagú lesz. 

Turmixok és smoothiek

Na jó, ezt mindenki tudja, már a nagymamám is banánturmixokkal várt minket reggel, de azt viszont talán kevesebben próbálták még ki, mennyire jó szolgálatot tesz a banán a kevésbé kedvelt zöldségek átvitelében. Nagyon menő dolog a zöld smoothie, és én hiszem is, hogy jó, de banán nélkül elképesztően nehéz lenne reggelire leküldeni egy adag turmixolt spenótot. Szerencsére a banán - minél érettebb, annál jobb - ebben is segít, teljesen elnyomja a zöldségek ízét.

Lekvárok és csatnik

A nagyon-nagyon érett banánt sem szabad kidobni, belőle lesz a legfinomabb banánlekvár, ami tortákba és más süteményekbe is nagyon finom, bár elég tömény töltelék lehet, de sósan, sok-sok fűszerrel, csípősen is össze lehet főzni a banánt, ami pedig húsok és zöldségek mellé mehet nagyon jól. 

Ezt is szeretjük