![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Az ünnepi asztal sztárja a pulyka: mutatjuk, hogy készítsd el
![pscover](https://kep.index.hu/1/0/4494/44943/449434/44943434_3428352_ca03920578a04eba6e446958bcfa1e71_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyben sütve, töltve vagy baconnel körbetekerve, a pulykából sokféle finomság készülhet, melyek kifejezetten az ünnepnapokra ajánlottak.
Szárnyasok közül a csirke inkább hétköznapi alapanyag, ünnepnapokon a kacsa- és a pulykahús élvez nagyobb figyelmet.
A pulyka méretes madár, az amerikaiak nagy kedvence, mely az év végi ünnepi lakomákon kötelező. Az Egyesült Államokban a hálaadás és a karácsony elképzelhetetlen az egyben sült madár nélkül, mely mellé áfonyaszósz vagy barna mártás is kötelező. Az egészben sült pulyka elkészítése időigényes, ha gyorsabban szeretnél haladni, akkor darált pulykahúsból vagy a mellrészéből is készíthetsz ünnepi lakomát.
Töltsd meg vagy fűszerezd a bőrét
Kétségkívül az egyben sült pulyka látványa fenséges, öröm a szemnek, az ember alig várja, hogy megkóstolja. Az elkészítése nem nehéz, csak időigényes. Már a sütés előtti nap érdemes foglalkozni a madárral. Hogy az ízek jól összeérjenek, a sütés előtt egy nappal fűszerezd a szárnyast. Az ízesítésnél sok mindent érdemes kipróbálni, jól áll a pulykának a zöldfűszer, használj kakukkfüvet, babérlevelet, rozmaringot, szerecsendiót vagy citrusféléket.
Az egyben sült madarat töltelékkel és nélküle is elkészítheted. Ha a töltött változat mellett döntesz, te szabod meg, mi kerüljön a madár belsejébe. Népszerű a morzsás töltelék, mely a következő módon készül: 1-2 evőkanál vajat és ugyanennyi olajat mérj lábasba, majd közepes lángon melegítsd. A zsiradékra dobj rá 1 fej finomra vágott hagymát és dinszteld üvegesre, majd keverj hozzá 1 teáskanál őrölt babérlevelet, 2 gerezd zúzott fokhagymát és 1 evőkanál szárított zsályát. A fűszereket 1 percig pirítsd, majd vedd le a tűzhelyről és várd meg, míg teljesen kihűl. Ezután 200 gramm zsemlemorzsát vagy tejbe áztatott kenyeret adj hozzá 1 darab tojással, sóval és borssal együtt. Ezt a tölteléket a pulyka nyak felőli részétől egészen a melléig töltheted. Ez az alap gazdagítható gombával, darált hússal, szalonnával vagy bármi mással, amit el tudsz képzelni.
![psct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4494/44943/449434/44943496_83b4f295c86955923eb52ce1d96a6fd3_wm.jpg)
Így nem lesz száraz!
A pulyka száraz hús, figyelmet igényel a sütése. Az omlós, szaftos sült érdekében bevált praktika, hogy a bébipulykát sütés előtt 24 órára sóoldatba teszik pihenni. A sós vízbe fűszerek is kerülhetnek, úgy sokkal ízletesebb és szaftosabb lesz a hús.
A pulyka bőréről se feledkezz meg. Ha félsz attól, hogy olyan száraz lesz az ünnepi sülted, mint a Karácsonyi vakációban, akkor érdemes baconnel beborítanod a szárnyast, vagy csempéssz szalonnát a madár bőre alá. Jó megoldás még, ha a bőre alá bőséggel teszel fűszeres vajat is. A megtisztított hasüregbe is mehet fűszeres vaj, no meg hagyma, fokhagyma, alma és narancs is.
A tepsire érdemes úgy helyezni a madarat, hogy teszel alá zöldségeket. Feldarabolt hagymát, sárgarépát, zellert, burgonyát. A választott zöldségekre bor is kerüljön. Amikor elkészül az egyben sült, a zöldségeket a pecsenyelével együtt érdemes simára turmixolni, így ízekben gazdag mártást kínálhatsz az ünnepi sült mellé. A pulyka sütésénél ajánlott húshőmérőt használni, így biztos, hogy tökéletesen átsült hús kerül az ünnepi asztalra. A pulyka akkor készült el, ha a hőmérő 76 fokot mutat.
A pulyka sütése nem 2 percig tart. A szárnya és a lábvége elég érzékeny rész, megéghet, hogy ezt elkerüld, érdemes alufóliával becsomagolni. A sütési időt nem lehet pontosan megtippelni, érdemes folyamatosan ránézni, ilyenkor pedig a kisült zsiradékkal locsolgatni, így szaftos és ízletes lesz a hús.
Fotók: Getty Images