5 módszer, hogy ne maradjanak vízfoltosak a fafelületek: eltűnnek a makacs nyomok

vízfoltok a fán cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akármennyire is véded a fából készült eszközeidet, a vízfoltok mindig meglátszanak rajtuk, de kis odafigyeléssel el tudod őket tüntetni.

Ha már megtörtént a baj és vízfoltos lett a fafelület, akkor először nézd meg a folt színét. Ha világos, nincs nagy gond, ezeket a vízfoltokat sokkal könnyebb eltávolítani, mert a víz nagy valószínűséggel csak az ápolóanyagba szivárgott bele. 

A sötétebb foltok viszont azt jelentik, hogy a víz már beszivárgott a fa mélyebb rétegeibe. Ezeknek a foltoknak az eltávolítása sokkal nehezebb feladat, ilyenkor már nem segítenek a házi praktikák, érdemes szakemberhez fordulni.  A vízfoltokat megakadályozhatod, ha olaj- és vízbázisú faápoló anyagot használsz, úgy a fába nem tud beszivárogni a nedvesség. 

Ha szeretnéd minél fényesebben tartani a fafelületet, próbáld ki a használt teafiltert erre a célra. A fa vágódeszkát sem mindegy, hogy mivel tisztítod, ezekkel a módszerekkel biztos baktériummentes lesz.

A kellemetlen és zavaró vízfoltokra is van megoldás, de fontos, hogy azonnal cselekedj, hogy a víznek ne legyen ideje beszivárognia a fába. A fafelületek ápolása megkerülhetetlen, érdemes rendszeresen lekenni őket, hogy ne száradjanak ki. 

vízfolt a fán belső

Hogyan tüntesd el a vízfoltokat?

Fogkrém

Nyomj ki valamilyen puha anyagra fogkrémet, majd dörzsöld be vele a foltot, körkörös mozdulatokkal vidd fel, körülbelül egy percig sikáld. Ezután nedves ruhával töröld át és hagyd magától megszáradni. Ezt követően faápolóval kend át, hogy a felület visszanyerje a fényét is. 

fogkrém álló ok

Vazelin

A vazelin ugyanúgy, ahogy a bőrt, a fát is ápolja, gyengéden beszívódik a fafelületekbe anélkül, hogy károsítaná azokat. Töröld le a foltot, majd száraz szivaccsal vagy ronggyal vigyél fel a felületre vékony vazelinréteget. Hagyd állni egy éjszakát, majd reggel töröld le. Ha esetleg még ott maradt a folt, ismételd meg a folyamatot. 

Ecet és olívaolaj

Ez a keverék olyan lesz, mint egy természetes lakk. Keverj össze egyenlő részben olívaolajat és ecetet. Egy száraz rongy vagy szivacs segítségével dörzsöld be az olaj-ecet keveréket a foltba a fa rostjainak irányába haladva. A felesleget töröld le tiszta ruhával. A zsírok és savak együtt szedik ki a vizet úgy, hogy közben a fát is gyengéden ápolják. 

olívaolaj üvegben álló ok

Szódabikarbóna

A sokoldalúan felhasználható szódabikarbóna a vízfoltokat is eltünteti. Készíts pasztát 1 evőkanál szódabikarbónából és 1 teáskanál vízből. Óvatosan dörzsöld meg körkörös mozdulatokkal az érintett felületet, addig sikáld, amíg a folt el nem tűnik. Vigyázz, hogy nagyon kevés vizet használj.  

Acélgyapot

Az acélgyapot hatékonyan távolítja el a foltokat, de nem szabad rányomni a felületre, ha fáról van szó. Válaszd a rendelkezésre álló legfinomabb fajta acélgyapotot, hogy ne károsítsa a felületet. Óvatosan dörzsöld át a fát az acélgyapot segítségével, tegyél rá egy kevés olajat is, a fa rostjainak irányába haladj. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük