![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Be kell sózni a zöldségeket főzés előtt? Égető kérdésnek jártunk utána
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Anyukám mindig besózza a tököt és állni hagyja, mielőtt főzeléket készít, ezért évekig én magam is így csináltam. Besóztam, állni hagytam, kicsavartam, és így álltam neki az elkészítésének.
Aztán egy napon nem volt időm a besózásra, iszonyúan kellett rohanni az ebéddel, éheztek a gyerekek, és kihagytam ezt a lépést meg a tíz perc várakozást. Simán nekiálltam megpárolni úgy, ahogy volt, kis vajon, sóval. Kidobta a saját levét, és úgy csináltam tovább, ahogy a főzelékeket általában szokás. A végeredményen semmiféle különbséget nem észleltem.
Kevesebb só
Sőt, inkább előnyeim származtak ebből az időspóroló lépésből: amikor besózzuk a zöldségeket, hajlamosabbak vagyunk nagyobb mennyiséget szórni ész nélkül, a főzés közben viszont könnyebb mértéket tartani a sózásban is. Mivel a zöldség nem vízben, hanem saját levében párolódik, intenzívebb lesz a saját íze, mintha a kidobott levét kiöntöttük volna.
![sozas2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290871/29087141_154283eaf60ac6c66d97011029a33af3_wm.jpg)
Tök és mások
Úgyhogy azóta kihagyom ezt a lépést szinte minden zöldség esetében, például a káposztáéban és a padlizsánéban is. A padlizsánnal kapcsolatban azt mondják, kevésbé szívja meg magát olajjal, ha sütés előtt besózzuk, és kinyomkodjuk, de én itt sem éreztem semmiféle különbséget. Az egyetlen eset, mikor tényleg szükséges ez a lépés, az az uborkasalátáé, a lében úszó uborka tényleg egyáltalán nem élvezetes.
Sütésnél?
Főzésnél, párolásnál semmiképp nem kell besózni őket előre, de mi a helyzet a sütéssel? Nemrég volt az egyik kedvenc főzős oldalamon vita erről. Itt az volt a kérdés, kidobják-e a nedvességet magukból a zöldségek sülés közben, ha az elején sózzuk meg őket? A kísérletek azt bizonyították, hogy nem, éppen csak annyit engednek ki, amennyitől könnyebben megpuhulnak. A hangsúly itt inkább a tepsi vagy a serpenyő túlzsúfolásán van - ha nem teszünk túl sok zöldséget egymás mellé, nem fogják kidobni magukból a levet.
Fotó: Getty Images