Töltve, rántva, a gomba nagyon sokoldalúan felhasználható: 10 kedvenc receptünket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós
Babos curry fél órán belül: indiai fogás gazdagon fűszerezve
Krémes, tejszínes Alfredo-szósz: húsok és zöldségek mellé is szuper
Fantasztikusan omlós almás-diós pite: ezekkel az arányokkal mindig sikerül
Kiadós paradicsomos rizses hús: ne spórolj a fűszerekkel
Így lesz ropogós és egyenletesen sült a szalonna: tuti tippeket mutatunk
A gomba nagyon változatosan felhasználható alapanyag, tartalmas és ízletes ételek készíthetőek belőle, legyen az köret, leves vagy tésztaétel, őrölve fűszerként is funkcionál.
A sokoldalúsága mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy fehérjében bővelkedik, épp ezért a húsmentes táplálkozásban fontos szerepet tölt be.
Az ízletes gomba a fehérjén kívül ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. Nagyon sokféle gombafajta létezik, vannak a vadon termő és a termesztett változatok. A legkedveltebb, fogyasztásra alkalmas gombák közé tartozik a csiperkegomba, a vargánya, a laskagomba, a rókagomba, a szarvasgomba, a szegfűgomba, a tőkegomba, a shimeji gomba és a shiitake.
A gombák nagyon különlegesek, hisz önálló csoportot alkotnak, nem növények és nem is állatok, a gasztronómiában fontos szerepet töltenek be. Felhasználásuk nagyon változatos, rengeteg finomság készülhet belőlük, levesek, mártások, lehet hús töltelékeként használni, melegszendvicskrémbe tenni, akár még lasagne is készíthető belőle vagy sós muffin. Vannak, akik szeretik, vannak, akik kevésbé, a mostani receptválogatás az előbbieknek szól, kedvenc gombás receptjeinket szedtük egy csokorba, amelyeket érdemes kipróbálni.
Gombás-hagymás rizs
Bár a rizs sokak körében nem nagy kedvenc, a gombás verziónak érdemes egy esélyt adni, elképesztően ízletes, remekül passzol különböző húsételek mellé. A gombás rizs akkor lesz igazán finom, ha hagyma is kerül bele, a legjobb, ha kétfajtát keversz bele és friss petrezselyemmel is megszórod. A fűszerezésénél nem kell félni, az őrölt borsot érdemes bátrabban használni.
Songoku rakott tészta
A Songoku pizza nagy kedvenc, a finomság feltétje sonka, gomba és kukorica, ezt a hármast tartva készül az isteni ízekkel bíró, tartalmas rakott tészta. A gombát érdemes nagy mennyiségben a tésztához keverni, sőt, ha olyan kedved van, a sonkát és a kukoricát nyugodtan hagyd ki az ételből. A finomság tejszínes-tejfölös szósz kap, amely remek párost alkot a gombával.
Rántott gomba
Rántott zöldségek közül a gomba a legnagyobb favorit, a ropogós bundában megbújó gombát egyszerű elkészíteni, csupán a panírozás miatt nem népszerű, mert azzal eltölt némi időt az ember. A gombakalapok a hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsás panírban is finomak, néha azonban nem árt új dolgokat kipróbálni. A rántani kívánt gomba karakteres ízű marinádot is kaphat, panko morzsában megforgatva lesz igazán különleges.
Fokhagymás vajjal sütött gomba
A fokhagymás szószban a gomba szinte krémesre sül. A finomság önálló fogásként is megállja a helyét, de köretként is lehet kínálni. Ahhoz, hogy igazán ízletes legyen, kisebb gombákkal dolgozz és lassan párold őket. Ha pedig izgalmasabb aromákat szeretnél az ételbe csempészni, adj hozzá fehérbort. Fűszerezésnél csak bátran, a karakteres ízek nagyon jól illenek a gombához.
Tejszínes-gombás tészta
A tésztás ételek finomak és praktikusak, hisz bőven találni köztük olyan recepteket, amelyek gyorsan az asztalra kerülnek. Ilyen a tejszínes-gombás tészta is. A gombának sok minden jól áll, szereti a fűszereket, még a kicsit karakteresebb kakukkfűvel bolondítva is elképesztően finom. A tészta tejszínes mártást kap, amelyben tökéletesen fog érvényesülni a gomba természetes íze és az intenzív fűszerek.
Juhtúróval töltött gombakalapok
A nagyobb gombakalapok tökéletesen alkalmasak arra, hogy megtöltsd őket mindenféle finomsággal. A tölteléket változatosan állíthatod össze - hús, zöldségek vagy túró is kerülhet a kalapokba. Mivel a töltött gombák sütőben sülnek, sajtot is érdemes a töltelékhez keverni vagy a kalapokra szórni. Melegen is hidegen kínálva is isteni finomak.
Fűszeres gombapástétom
Pástétomokból mindig érdemes otthon tartani, ha hirtelen rád tör az éhség, gyorsan előkaphatod a kencét és már falatozhatsz is. Az ízletes krémeket kenheted pékárura, jól illenek szendvicsekbe, de mártogatósként is kínálhatod zöldségek mellé. A gombából készült pástétom elképesztő ízekkel bír, a kakukkfű és a szerecsendió nagyon feldobja, de ha ennél is különlegesebbre szeretnéd, diót is keverhetsz bele.
Tejfölös gombaleves galuskával
A gombából változatos leveseket lehet készíteni, nagyon népszerűek a krémlevesek, de ha a nagyiféle receptet készítenéd, akkor jó sok tejföllel és házi galuskával kerüljön az asztalra. A gomba mellé fehérrépa és sárgarépa is megy, de a petrezselyemmel is bánj bőkezűen. A leves házi galuskától lesz kiadósabb, amely tésztájába vajat is kell tenni, úgy sokkal finomabb lesz.
Tejfölös gombapörkölt
Pörkölt nem csak húsból készülhet, gombából is mennyei és laktató fogás kerülhet az asztalra, amely jó sok tejföllel, na meg nokedlivel kínálva az igazi. A pörkölt készítésénél arra ügyelj, hogy a gomba vizet fog ereszteni, méghozzá nem keveset, ezért a pirospaprika csak azután kerüljön a fazékba, miután a gomba alól elpárolgott a folyadék.
Gombás fasírtgolyók
Hús helyett gombából is lehet szaftos fasírtgolyókat készíteni, amelyeket frissen sütve vagy hidegen is öröm falatozni. A gusztusos gombagolyók mártogatóssal kínálva is szuperek, de főzelék, rizs vagy krumplis köret mellé is passzolnak. A húsmentes fasírt nagyon jó ízekkel bír, mivel kerül bele fokhagyma, majoranna és fekete bors. A gombagolyókat sütheted tepsiben, kevés zsiradékkal, de hagyományos módon, bő olajban is pirulhat a finomság.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors