Nyári vitaminpótlás természetesen: 6 zöldség és gyümölcs, amit építs be az étrendedbe

vcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A megfelelő vitaminbevitel egész évben fontos, ez kell ahhoz, hogy egészséges és energikus legyél, épp ezért mindig szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel töltsd fel a szervezeted.

A természetes vitaminbevitel nyáron a legegyszerűbb, hisz ilyenkor bőséges a választék, egészséges zöldségekkel és gyümölcsökkel van tele a piac, melyeket szezonjukban kötelező fogyasztani.

Az egészségesen működő szervezetnek egész évben szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, úgyhogy fontos a változatos táplálkozás, hogy természetes módon vidd be ezeket. Nem csak a zord időben fontos a C-vitamin-pótlás, nyáron is elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, de a többi vitaminról sem szabad megfeledkezni. A D-vitamin is nagyon lényeges, ha napfénytől elzárt irodában ül az ember, akkor nem biztos, hogy kellő mennyiséget kap a szervezete, ezért érdemes sok tojást és gombát fogyasztani. Ha pedig nyár, akkor törekedj szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel táplálni a szervezetedet.

vct6

Cseresznye

A cseresznye C-vitaminban bővelkedik, mely hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezenfelül A-, B1-, B2- és B6-vitamin is megtalálható a gyümölcsben. Az A-vitamin a szem egészségét támogatja, a B1-vitamin az idegrendszer működésére van hatással, a B2-vitamin a bőr szépségéért felel, a B6-vitamin pedig a vörösvérsejtek szállításában tölt be nélkülözhetetlen szerepet. Érdemei közé sorolandó még, hogy napi néhány szem elfogyasztásával a pihentető alvást is támogathatod, mivel melatonin is található benne. A kedvelt gyümölcs rostban is bővelkedik, ennek köszönhetően hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, eltelít, magas víztartalma miatt pedig folyadékpótlás szempontjából is hasznos.

vct5

Sárgabarack

Szezonjában a sárgabarack nagy kedvenc, hisz nagyon finom és majd kicsattan a vitaminoktól. A gyümölcs rostban bővelkedik, ennek köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását. Érdemei közt említendő, hogy A- és C-vitaminban dúskál, tele van antioxidánsokkal, valamint található benne foszfor és kalcium, kalóriatartalma alacsony.

vct4

Görögdinnye

A görögdinnye a nyár legnagyobb slágere, melyet jól behűtve a legjobb fogyasztani, különösen akkor, ha tombol a forróság. A mézédes gyümölcs víztartalma magas, segíti a hidratálást, tele van értékes anyagokkal, A-, B- és C-vitamint is tartalmaz. A görögdinnye kalciumban, magnéziumban, rostban és káliumban is bővelkedik. Jót tesz a vesének, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, kihajtja a szervezetből a káros anyagokat, így külsőleg is hat, a bőr sokkal szebb lesz a rendszeres görögdinnye-fogyasztásnak köszönhetően.

vct3

Zöldborsó

Az apróság nagy erővel bír, tele van értékes anyagokkal, amelyek miatt szezonjában érdemes fogyasztani, amíg csak lehet. A nyár kedvenc zöldsége rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, kalciumban, vasban, fehérjében, folsavban bővelkedik, és a vitamintartalma is figyelemre méltó. A zöldborsóban található A-, B-, C-, K- és E-vitamin is. Rendszeres fogyasztásával a vérnyomás is rendbe tehető – akár alacsony, akár magas. Magnézium- és mangántartalma normalizálja, az alacsony megemelkedik, a magas pedig csökken. Kiemelkedő magnézium- és káliumtartalma a szabályos szívműködést támogatja. Jótékony tulajdonságai miatt a legjobb nyersen fogyasztani vagy párolva.

vct2

Egres

A nyár egyik legkülönlegesebb gyümölcse az egres, más néven köszméte, piszke vagy pöszméte. A méltatlanul mellőzött bogyó majd kicsattan a vitaminoktól, jócskán bővelkedik A-, B1- és C-vitaminban. A piszkéből leggyakrabban mártást készítenek, melyet sültek mellé kínálnak, de lekvár, szörp, gyümölcsleves és sütemény is készülhet belőle. A piszke főzve nem veszít az értékeiből, jót tesz az emésztésnek, hatóanyagai csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A természetgyógyászat láznál és gyulladásos betegségek kezelésénél alkalmazza.

vct1

Sóska

A sóska dúskál A-, B1-, B2- és B9-vitaminokban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban. A zöldben található flavonoidoknak és egyéb antioxidánsoknak köszönhetően vízhajtó hatású, segíti a szervezetet megszabadítani a káros méreganyagoktól. A sóska immunerősítő és élénkítő hatású. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük