A rooibos nem tea, de nagyon egészséges - Így érdemes fogyasztani
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A Rooibos valójában nem is tea, ugyanis nem tealevélből készül. De akkor mégis miből?
A rooibos, vagyis a vörös fokföldirekettye, egy dél-afrikai cserje. Az ottani lakosság már a 18. század óta fogyasztja ezt a növényt jelentős élettani hatásai miatt. A vörös bokrot akkor szüretelik le, amikor 1-1,5 éves már a növény, és a feldolgozáskor nemcsak a tűszerű, éles levelét, hanem a szárvégeit, de akár a kérgét is felhasználják.
Így lesz vörös a színe
Ezeket a részeket aztán hagyják megszáradni, összezúzzák, majd fermentálják - ennek során kapja meg az eredetileg zöld rooibos a jellegzetes vörös színét. Ezután gőzöléssel fertőtlenítik, megszárítják, átválogatják és csomagolják.
Ezzel szemben a fekete, a zöld és a fehér tea a teacserje leveléből és rügyéből készül. A fehér teát a nagyon fiatal levelekből, míg a zöldet és a feketét a kifejlettekből főzik. A fekete tea készítése során a leveleket fermentálják, ekkor kapja meg ez az ital fekete, vagy inkább sötétvörös színét. A zöld teánál viszont kimarad ez a folyamat, ezért megőrzi a levél eredeti, zöld színét, illetve ezért van az, hogy antioxidáns tartalma is magasabb.
Tea vagy nem tea a rooibos, ma már ekként ismerjük, úgyhogy nyugodtan hívhatjuk rooibosteának vagy vörös teának, nem követünk el vele hibát. A teázók, kávézók itallapján is mindig a teák között van feltüntetve, felesleges is lenne máshova írni, mert akkor már a gyümölcsteát is ki kéne vennünk ebből a felsorolásból, ugyanis az sem tealevélből, hanem gyümölcsökből, virágszirmokból és más növényi levelekből készül.
Miért olyan egészséges a rooibos?
A rooibost nem véletlenül fogyasztják az emberek évszázadok óta, hiszen rengeteg jótékony hatással bír. Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz: cink, réz, magnézium, mangán, kalcium, kálium és fluor is található benne, ezért a fogyasztása jót tesz a csontoknak és a fogaknak is, a mangán növeli a csontsűrűséget, a kalcium pedig erősíti a csontokat.
Magas antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentőként is funkcionál, de fejfájásra is nagyon jó megoldás lehet, illetve megköti a daganatos megbetegedéseket előidéző szabad gyököket, így rákmegelőző szerepe is van. Görcsoldó hatóanyagai miatt hasfájásra is használják, fogyasztása elősegíti az emésztést. Mindezek mellett még a szívünknek is jót tesz, koffeinmentes és tele van flavonoiddal, melyek javítják a vérkeringést, helyreállítják a koleszterinszintet, ezáltal pedig csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
A rooibos nemcsak akkor hat, ha megisszuk, hanem akkor is, ha magunkra kenjük: nagyon sok kozmetikai termékben találkozhatunk az összetevők között a rooibosszal, például különböző krémekben, ugyanis jó a pattanásos bőrre, ekcémára, pikkelysömörre, de akár a bőrallergiára is. De lehet sampont is venni belőle, mivel a rooibosban található cink, kálium, réz és kalcium elősegítik a hajnövekedést, fényesebbé és erősebbé teszik a hajat.
Fotók: Shutterstock