8 isteni recept, ami zacskós és maradék rizsből is készülhet: leves, főétel és desszert is van köztük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rizs sokak mumusa, már ami a megfelelő mennyiség elkészítését illeti - általában több marad belőle, mint amennyi elfogy.
Ha túl sokat főztél és nem fogyott el a rizs, akkor sem kell kétségbeesni, mert nagyon sok ételhez fel tudod használni a maradékot. A zacskós rizzsel kicsit könnyebb dolgod van, mert ott pontosan tudod a mennyiséget, annyi személyre készítheted, amennyi rá van írva. Ugyan az előfőzött rizs a megúszós kategóriába tartozik, de nagy előnye, hogy gyorsan elkészül és rengeteg étel alapja lehet.
Ha a maradék rizst szeretnéd felhasználni, akkor se várj vele sokat, mert legfeljebb 3-4 napig tárolhatod biztonságban a hűtőben. Ha ezeket a jeleket látod rajta, akkor ne a napokat számold, hanem azonnal szabadulj meg tőle.
Ha gyorsan szeretnéd felhasználni, akkor a legegyszerűbb, ha rakott ételeket készítesz belőle, a rakott kel biztos nagy siker lesz.
További ötletek
Az egyik legjobb maradékfelhasználó recept a krumplikrokett mintájára készülő rizskrokett. Kívül ropog, a belseje lágy és ízletes: a rizs remekül fűszerezhető, de zöldségekkel vagy hússal is dúsítható. A lényeg, hogy sok sajt kerüljön bele.
A pirítás a rizsnek is nagyon jót tesz, akkor is, ha friss, de akkor is, ha másnapos. Bármilyen zöldséget keverhetsz bele, minél többfélével dúsítod, annál laktatóbb lesz. Ne spórolj a fűszerezéssel, a végén pedig önts rá szójaszószt is.
Próbáld ki az itt olvasható sült rizs receptjét, ez abban különbözik a többitől, hogy másnapos rizsből lesz a legfinomabb. Tipikusan az az étel, amelybe minden passzol, zöldség, hús, tojás. A trükkje a gyorsaság és a forró serpenyő.
Levesbe is illik
Talán meglepő, de a levesekbe is jól illik a rizs, például ennek a görög citromos rizslevesnek az az alapja. Bár alapvetően nyári étel, minden évszakban jólesik majd.
A leveseknél maradva egy erdélyi receptet is meg kell említeni, a csorba levesbetétje is lehet rizs, darált hússal keverve húsgombóc készülhet belőle.
Klasszikus recept
A töltött paprikára mindig nosztalgiával gondolok, a terhességem alatt gyakorlatilag minden egyes nap azt ettem, szegény anyósom nem győzte főzni. Mire megszületett a kislányom, a töltött paprika iránti lelkesedésem is elmúlt, de a gyerekeim a mai napig nagyon szeretik. Így viszonylag gyakran kerül az asztalra, ráadásul ehhez is tökéletes a maradék, de akár a zacskós rizs is, csak keverd a húshoz.
Desszertek
Most pedig jöjjenek az édességek, mert azokból is sok rizzsel készült van, de az örök kedvenc a rizskoch. Bár a tejberizst is nagyon szeretjük, ez eggyel magasabb szint, levegős, belül puha, kívül ropogós desszert. Ha már előre elkészült főtt rizzsel dolgozol, akkor csak forgasd hozzá a forró tejhez, hagyd, hogy egyet rottyanjon, majd utána haladj a recept szerint, jöhet a tojás és a cukor, majd mehet a sütőbe.
A másik kedvenc a török étkezdékből ismert sült rizspuding, vagyis a sütlac, amelynek a minőségi vaníliarúdon kívül nem sok titka van. A már kifőtt rizst forrald össze a tejjel, majd ezután egy kis cukorral kell megszórni, végül mehet a sütőbe, ahol karamellizálódik a teteje.
Itt olvashatsz további szuper ötleteket a maradék rizs felhasználására.
Fotó: Getty Images, Ács Bori / Sóbors