A reggelik királya a Benedict tojás: ennél elegánsabb napindító nem létezik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Klasszikus úri reggeli, angol muffin sonkával, tojással és hollandi mártással, igen, ez a Benedict tojás, amit ráérős hétvégén kötelező elkészíteni.
A fennmaradt történetek szerint a legendás reggeli 1894-ben, a híres New Yorki Waldorf Astoria szállodájában indult hódító útjára Lemuel Benedict brókernek köszönhetően. A férfi a másnaposságát szerette volna csillapítani a szénhidrátgazdag étkezéssel. Benedict vajas pirítóst rendelt szalonnával, buggyantott tojással és hollandi mártással - ez a menü annyira megtetszett a séfnek, hogy másnap egy-két változtatással, de az étlapra tette.
Angol muffin, sonka, buggyantott tojás és az egyik legfinomabb alapmártás, a hollandi találkoznak a tányéron, ebben a formában ismerte meg a világ ezt a reggelit, amelynek számtalan újraálmodott verziója létezik. Az eredeti receptben angol muffin a pékáru, de nyugodtan lecserélheted kenyérre, zsemlére, bagelre vagy vajas croissantra.
Néhány hasznos tanács
A hollandi mártás készítésénél nagyon vigyázni kell, nehogy rántotta legyen a végeredmény. Nem szabad folyamatosan a vízgőz felett hagyni, néha vedd le, keverd át: akkor van kész a mártás, ha szép sűrű állaga lesz.
Benedict tojás
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 4 darab tojás
- 1 evőkanál fehérborecet
- 4 szelet sonka
- 4 darab angol muffin
Hollandi mártás:
- 4 darab tojássárgája
- 1 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 20 dekagramm olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
Hollandi mártás:
A tojássárgáját a citrom kifacsart levével, egy csipet sóval és borssal keverjük össze, majd vízgőz felett keverjük tovább, közben folyamatosan csurgassunk hozzá olvasztott vajat. A szép fényesre kevert, sűrű mártást vegyük le a gőzről, adjuk hozzá a mustárt, majd alaposan keverjük el a szószban.
Buggyantott tojás:
Egy nagyobb méretű lábasban forraljunk vizet. A vízbe tegyünk sót és egy evőkanál borecetet. Miután a víz felforrt, kicsit vegyük lejjebb a lángot, várjuk meg, hogy gyöngyözzön. A tojást üssük fel egy kis tálkában. Keverjünk örvényt a vízben, majd óvatosan engedjük a tojást a gyöngyöző vízbe, 4-8 perc alatt főzzük meg. Itt mutatunk még pár praktikát a buggyantott tojás készítésére.
Összeállítás:
Vágjuk fel az angol muffint, helyezzük rá a sonkát - ezt meg is lehet pirítani -, a buggyantott tojást, végül alaposan öntözzük meg a hollandi mártással. Ha olyan a kedvünk, zöldfűszerekkel is díszíthetjük a reggelit.
Fotó: Getty Images