Így készül a tökéletes buggyantott tojás: többféle bevált módszert mutatunk

btct2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A buggyantott tojás elkészítése kihívás, nem egyszerű rátalálni a tökéletes technikára, de ha sikerül elsajátítani a módját, egy-kettőre a posírozás nagymesterévé válsz majd.

A tojás legelegánsabb elkészítési módja a buggyantott változat, amelyet nagyon sokféleképpen lehet szervírozni. A leggyakrabban párolt zöldségek, főzelékek, saláták tetejét ékesíti, de az egyszerű fogás még egy erőlevest is megkoronázhat.

A buggyantott tojás akkor sikerül jól, ha a sárgáját gyengéden, mégis szilárdan öleli körbe a fehérje, így amikor belevágsz, az aranyló belső szépen kicsordul. Ez így első hallásra, ha még sosem készítettél buggyantott tojást, nehéznek tűnik, pedig csak gyakorlásra van szükség. Többféle módon is el lehet készíteni, érdemes mindegyiket megpróbálni, hogy megtapasztald, melyik technika a legegyszerűbb számodra, aztán már bele is vetheted magad a gyártásába.

btct5

Amire figyelj

  • Mindig friss, tanyasi tojásból készüljön a buggyantott.
  • A tojást nem szabad rögtön vízbe engedni, először üsd fel egy tálkába.
  • Mindig önts ecetet a vízbe, mert az rántja össze a tojást, a fehérje így egyben marad, szépen körülöleli a sárgáját.
btct1

Örvényes módszer

A leggyakrabban alkalmazott technika. Kapj elő egy nagy fazekat, töltsd meg vízzel (1 liter), majd keverj el benne 1 evőkanál ecetet és 1 teáskanál sót. Tedd fel forrni, közben üsd fel egy kis tálkába a tojást. Amikor a víz felforr, vedd lejjebb a lángot, villával vagy kanállal kavarj örvényt, majd a tojást engedd ennek a közepébe, 3-4 perc alatt el is készül.

btct4

Ezt a technikát örvény nélkül is ki lehet próbálni, ilyenkor a tojást érdemes merőkanálba ütni és azzal együtt a vízbe engedni.

Folpackba csomagolva még egyszerűbb

Ezzel a technikával nem lehet hibázni. Egy poharat vagy bögrét enyhén kenj ki olajjal, majd bélelj ki fóliával úgy, hogy a folpack kilógjon a pohárból. A kibélelt pohárba üsd bele a tojást, majd a folpack segítségével csomagold be, kösd össze a végét és tedd a csomagot gyöngyöző vízbe 3-5 percre.

btct6

Mikróban is lehet buggyantott tojást készíteni?

Mindig akadnak olyan konyhatündérek, akik nem félnek a mikrótól, nem az ördögöt látják a masinában. A mikrót nem csak ételek melegítésére lehet használni, sok szakácskönyv igyekszik bemutatni, mennyi minden készülhet benne, legyen az sült krumpli vagy főtt kukorica. Újabban az elegáns buggyantott tojásnak is lett mikrós változata. Egy bögrét (2,5 deciliter) félig tölts meg vízzel, üsd bele a tojást, fedd le egy másik pohárral és tedd 1 percre a mikróba. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük