Laktató csicseriborsós tikka masala - Egészséges és fehérjedús egytálétel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A klasszikus tikka masalát hús nélkül is élvezheted, a lényeg úgyis a krémes szósz lesz, amelyhez csak csicseriborsót kell keverned.
Bármennyire is indiainak gondolnánk, valójában brit közvetítéssel jutott el Európába a tikka masala, és nagyon hamar népszerű lett. Az eredeti recept csirkével készül - a fogás lényege, hogy a hústól nem szabad sajnálni a joghurtos pácot, valamint a vajas-tejszínes szószt sem. A garam masala sem hiányozhat belőle, érdemes minél többféle fűszerrel ízesíteni. Ha csípősen szereted, akkor chili is kerüljön bele.
A tikka masala hasonlít a curry-re, amely szintén paradicsomos alapú, nagyon fűszeres, főzelékszerű fogás. Készülhet húsos, de vegetariánus változatban is, utóbbira tökéletes példa ez a brokkolis, édesburgonyás recept. A tikka masala is lehet húsmentes, viszont érdemes bele csicseriborsót keverni, amelytől nemcsak laktató, hanem egészséges is lesz. Köretnek rizs illik hozzá, de bulgurral is kínálhatod.
Csicseriborsós tikka masala
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab csicseriborsó-konzerv
- 2 darab paradicsomkonzerv (darabolt)
- 230 milliliter kókusztej
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál római kömény (őrölt)
- 3 teáskanál garam masala
- 1 kávéskanál gyömbér (reszelt)
- 1 evőkanál kókuszzsír vagy -olaj
- opcionális chilipor
Elkészítés:
Egy serpenyőben melegítsük fel a kókuszzsírt, dobjuk rá a gyömbért és ha használunk, chilit. Tegyük rá az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk.
Várjuk meg, amíg a hagyma üveges lesz, ekkor öntsük rá a paradicsomkonzervet, adjuk hozzá a római köményt és a garam masalát, néhány percig főzzük. A lecsepegtetett csicseriborsót is öntsük hozzá, keverjünk rajta egyet, öntsük fel a kókusztejjel, forraljuk fel, majd 10 percig hagyjuk főni, hogy besűrűsödjön.
Fotó: Getty Images