Édes-savanyú chiliszósz: mindenféle grillhúst és zöldséget megkoronáz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha unod a megszokott ízeket, kipróbálnál valami különlegeset, készíts házilag édes-savanyú chiliszószt.
Javában tart a grillszezon: ha szeretnéd feldobni a sütögetést, próbáld ki ezt az édes-savanyú chiliszószt. Egyszerre csípős és édeskés, nagyon jól áll midenféle sültnek, legyen az hús vagy zöldség. A pikáns szószhoz ráadásul nem kellenek extra alapanyagok, talán a rizsecet a legkülönlegesebb, de ez is kapható már minden nagyobb üzletben.
Friss és szárított chilivel is készülhet a szósz, a frisset apróra vágva keverd bele. Vigyázz az előkészítésével, használj kesztyűt, a magokat viszont semmiképp ne kapard ki belőle, az adja az erejét. Ha van rá lehetőséged, le is darálhatod a friss chilit. Ha a szárított, tört változat mellett döntesz, akkor szükség lehet plusz fűszerezésre - egy kevés sóra és még rizsecetre -, de ez ízlés kérdése.
Édes-savanyú chiliszósz
Hozzávalók 5 decihez
- 120 milliliter rizsecet
- 180 milliliter víz
- 110 gramm cukor
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál friss vagy szárított, tört chili
- 4 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
A rizsecetet, a vizet, a cukrot, az apróra vágott fokhagymát és a szójaszószt tegyük egy kis lábasba. Ha nem friss, hanem szárított chilipaprikával dolgozunk, azt is most adjuk hozzá, 2 evőkanállal. Közepes lángon melegítsük össze az alapanyagokat, közben kevergessük, míg a cukor el nem olvad. Vegyük feljebb a lángot, hagyjuk 2 percig forrni.
Ha friss chilit használunk, most adjuk hozzá apróra vágva. Főzzük további 2-5 percig.
Közben keverjük ki a keményítőt a vízzel, míg egynemű massza nem lesz, majd öntsük folyamatos kevergetés mellett a szószba. Folyamatosan kevergetve, gyöngyözve főzzük még pár percig, míg be nem sűrűsödik.
Öntsük a szószt befőttesüvegbe, majd szorosan zárjuk le. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images