Édesburgonyás lencsesaláta rukkolával: laktató, újévi fogás

lencsesali2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a lencsesaláta olyan laktató, hogy főételként is megállja a helyét, ráadásul nagyon jó kontrasztot képez benne az édesburgonya és a balzsamecet íze.

Aki hisz az újévi babonákban, az biztos, hogy január elsején lencsét eszik. Szerencsét, bőséget hoz a házra, úgyhogy nem telhet nélküle az év első napja. 

Ez a recept most nem a megszokott leves vagy főzelék, hanem egy saláta, de ennek ellenére laktató és ízgazdag az édesburgonyának és a rukkolának hála. Az édeskrumplit sütőtökre is lecserélhetjük, amelyik éppen kéznél van. A burgonya és a répa édességéhez nagyon jól passzol a balzsamecet savanykás ízvilága és a feta sóssága. 

Lencséből használhatunk konzervet is, de fontos, hogy akkor is melegítsük meg kicsit, ugyanis melegen sokkal jobban magába szívja az öntetet és a fűszereket.

Édesburgonyás lencsesaláta

lencsesali

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 darab édesburgonya (vagy sütőtök)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 250 gramm lencse
  • 50 gramm rukkola
  • ízlés szerint feta
  • ízlés szerint chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A répát, krumplit, hagymát pucoljuk meg, előbbi kettőt vágjuk kockákra, utóbbit szeletekre.

Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg chilipehellyel, ha szeretnénk. Sózzuk, borsozzuk, kb. 30 percig süssük, míg minden puha és pirult nem lesz.

A lencsét közben főzzük puhára, ha konzervet használunk, öntsük le a levét, öblítsük át. Kicsit melegítsünk rá a lencsére, ha konzerv volt, mert melegen jobban magába szívja a fűszereket, önteteket.

A lencséhez adjuk hozzá a pirult zöldségeket és a rukkolát, majd öntsük nyakon a balzsamecettel és az olívaolajjal. Feta sajttal megszórva, rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük