Mennyei sütőtökös rizottó zsályával bolondítva: így lesz igazán krémes
A krémes rizottó sütőtökkel készítve is ellenállhatatlan. Fűszerezd bátran ízlés szerint!
A sütőtök az egyik kedvenc alapanyagom, mivel már egyszerűen, sült formában is isteni, és rengeteg módon elkészíthető a palacsintától kezdve a lasagnén át egészen a krémes és habos lattévariációkig.
Most a belőle készült krémleves receptjét hoztam el a kedvenc összeállításomban: szükséges hozzá pézsmatök, karamellizált fokhagyma és rengeteg gyömbér. Ezek nélkül is készülhet finom sütőtökkrémleves, de ha ezt a kombinációt megkóstolod, nem fogod többé máshogy főzni. A gyömbér istenien kiegészíti a tök édes és karakteres ízét, hűvös napokon pedig átmelegít a pikáns fűszer. Attól függően érdemes kísérletezni a mennyiségekkel, hogy mennyire szereted erősen és csípősen az ételt. A karamellizált fokhagyma pedig egy olyan ínyenc ízesítő, ami szintén hozzáad a leves karakteréhez, azonban nem túl domináns, így a gyömbéré maradhat a főszerep.
A tököt mossuk meg, hosszanti irányban vágjuk negyedekre, magozzuk ki, és sütőpapírral bélelt tepsiben tegyük 180 fokos sütőbe. Süssük 50-60 percig, vagy amennyi ahhoz szükséges, hogy villával könnyen át tudjuk szúrni.
Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymákat, csomagoljuk alufóliába, és 30 percre tegyük őket is a tök mellé megsülni.
Közben száraz serenyőben, közepes hőfokon pirítsuk meg a tökmagot, és tegyük félre kihűlni.
Miután a tök megsült, vegyük ki a sütőből, 15 percig hagyjuk hűlni, majd egy evőkanállal kaparjuk ki a belét, és tegyük egy turmixgépbe. A tökmagon kívül adjuk hozzá a többi hozzávalót, és pürésítsük selymes állagúra. Ha a teljes mennyiség nem fér egyszerre a turmixba, akkor két adagban pürésítsük.
Öntsük az egészet egy közepes edénybe, folyamatosan kavargatva hevítsük forrásig, majd tökmagszórással tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors