Selymes, fűszeres sütőtökkrémleves: így lesz az őszi levesek sztárja

1
Nyomtatás
Sutotokkremleves 1
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nincs is jobb egy fűszeres, melengető levesnél a hideg időkben. A sütőtökszezonban semmiképp ne hagyd ki, és az extra hatásért párosítsd gyömbérrel.

A sütőtök az egyik kedvenc alapanyagom, mivel már egyszerűen, sült formában is isteni, és rengeteg módon elkészíthető a palacsintától kezdve a lasagnén át egészen a krémes és habos lattévariációkig.

Most a belőle készült krémleves receptjét hoztam el a kedvenc összeállításomban: szükséges hozzá pézsmatök, karamellizált fokhagyma és rengeteg gyömbér. Ezek nélkül is készülhet finom sütőtökkrémleves, de ha ezt a kombinációt megkóstolod, nem fogod többé máshogy főzni. A gyömbér istenien kiegészíti a tök édes és karakteres ízét, hűvös napokon pedig átmelegít a pikáns fűszer. Attól függően érdemes kísérletezni a mennyiségekkel, hogy mennyire szereted erősen és csípősen az ételt. A karamellizált fokhagyma pedig egy olyan ínyenc ízesítő, ami szintén hozzáad a leves karakteréhez, azonban nem túl domináns, így a gyömbéré maradhat a főszerep.

Fűszeres sütőtökkrémleves

Sutotokkremleves

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 db közepes pézsmatök (kb. 2 kg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 200 ml kókuszkrém
  • 1.5 l víz
  • 3 tk őrölt gyömbér
  • 2 csipet őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk
  • 100 g hántolt natúr tökmag a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tököt mossuk meg, hosszanti irányban vágjuk negyedekre, magozzuk ki, és sütőpapírral bélelt tepsiben tegyük 180 fokos sütőbe. Süssük 50-60 percig, vagy amennyi ahhoz szükséges, hogy villával könnyen át tudjuk szúrni.

Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymákat, csomagoljuk alufóliába, és 30 percre tegyük őket is a tök mellé megsülni.

Közben száraz serenyőben, közepes hőfokon pirítsuk meg a tökmagot, és tegyük félre kihűlni.

Miután a tök megsült, vegyük ki a sütőből, 15 percig hagyjuk hűlni, majd egy evőkanállal kaparjuk ki a belét, és tegyük egy turmixgépbe. A tökmagon kívül adjuk hozzá a többi hozzávalót, és pürésítsük selymes állagúra. Ha a teljes mennyiség nem fér egyszerre a turmixba, akkor két adagban pürésítsük.

Öntsük az egészet egy közepes edénybe, folyamatosan kavargatva hevítsük forrásig, majd tökmagszórással tálaljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon