
Selymes, fűszeres sütőtökkrémleves: így lesz az őszi levesek sztárja

Nincs is jobb egy fűszeres, melengető levesnél a hideg időkben. A sütőtökszezonban semmiképp ne hagyd ki, és az extra hatásért párosítsd gyömbérrel.
A sütőtök az egyik kedvenc alapanyagom, mivel már egyszerűen, sült formában is isteni, és rengeteg módon elkészíthető a palacsintától kezdve a lasagnén át egészen a krémes és habos lattévariációkig.
Most a belőle készült krémleves receptjét hoztam el a kedvenc összeállításomban: szükséges hozzá pézsmatök, karamellizált fokhagyma és rengeteg gyömbér. Ezek nélkül is készülhet finom sütőtökkrémleves, de ha ezt a kombinációt megkóstolod, nem fogod többé máshogy főzni. A gyömbér istenien kiegészíti a tök édes és karakteres ízét, hűvös napokon pedig átmelegít a pikáns fűszer. Attól függően érdemes kísérletezni a mennyiségekkel, hogy mennyire szereted erősen és csípősen az ételt. A karamellizált fokhagyma pedig egy olyan ínyenc ízesítő, ami szintén hozzáad a leves karakteréhez, azonban nem túl domináns, így a gyömbéré maradhat a főszerep.

Megjelent Mentes Anyu 3. könyve!
Mentes Anyu elismert szakmai csapatával együtt összeállította a mentes étkezések 50 legjobb receptjét, hogy multikulináris élményekkel örvendeztesse meg a különleges étrendet követő érdeklődőket.
A könyvet, a korábbi kötetekkel együtt, a FeminaShopban lehet megvásárolni, kizárólag online.
Promóció
Fűszeres sütőtökkrémleves

Hozzávalók 6 személyre
- 1 db közepes pézsmatök (kb. 2 kg)
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 200 ml kókuszkrém
- 1.5 l víz
- 3 tk őrölt gyömbér
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 0.5 tk só
- 100 g hántolt natúr tökmag a tálaláshoz
Elkészítés:
A tököt mossuk meg, hosszanti irányban vágjuk negyedekre, magozzuk ki, és sütőpapírral bélelt tepsiben tegyük 180 fokos sütőbe. Süssük 50-60 percig, vagy amennyi ahhoz szükséges, hogy villával könnyen át tudjuk szúrni.
Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymákat, csomagoljuk alufóliába, és 30 percre tegyük őket is a tök mellé megsülni.
Közben száraz serenyőben, közepes hőfokon pirítsuk meg a tökmagot, és tegyük félre kihűlni.
Miután a tök megsült, vegyük ki a sütőből, 15 percig hagyjuk hűlni, majd egy evőkanállal kaparjuk ki a belét, és tegyük egy turmixgépbe. A tökmagon kívül adjuk hozzá a többi hozzávalót, és pürésítsük selymes állagúra. Ha a teljes mennyiség nem fér egyszerre a turmixba, akkor két adagban pürésítsük.
Öntsük az egészet egy közepes edénybe, folyamatosan kavargatva hevítsük forrásig, majd tökmagszórással tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!