Friss és üde görögdinnyelekvár – Ugyanúgy hűsít, mint a gyümölcs
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A görögdinnyének már az illatát is imádom, a gyümölcsből nem tudok eleget enni.
A görögdinnye a nyár egyik legfrissítőbb gyümölcse, kánikulában akár még főétkezés helyett is ezt eszem legszívesebben. A görögdinnyéből egyébként frissítő ital, sőt, hideg leves is készülhet, de egészen meglepő módon lekvárt is főzhetünk belőle. Nemcsak élénkpiros színével fog kitűnni a polcon, hanem az íze is friss és könnyed lesz.
Mindig érett dinnyét válasszunk, hogy finom legyen a lekvárunk. Miután a dinnye sok vizet enged ki magából, így sűrítőanyagot kell hozzá választani, erre az alma a legalkalmasabb, ami ráadásul teljesen természetes és a lekvár ízét sem befolyásolja.
Görögdinnyelekvár
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm görögdinnye
- 180 gramm cukor
- 2 darab alma
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A görögdinnyét vágjuk fel, a húsát kockázzuk fel. Vegyük ki a magjait, majd a gyümölcshúst tegyük bele egy szűrőbe, hogy a felesleges nedvesség lecsepegjen. Közben az almákat is szeleteljük fel.
Tegyük egy lábasba a dinnyét, adjuk hozzá a cukrot és két evőkanál citromlevet. Fedjük le, időnként megkeverve alacsony lángon kezdjük el főzni. Főzzük nagyjából egy órát. Fél óra után tegyük bele az almákat is.
Ha készen van, botmixerrel pépesítsük a gyümölcsöt, majd még 10 percre tegyük vissza főni.
A kész lekvárt tegyük steril üvegekbe, tekerjük rájuk a fedőt és fordítsuk fejjel lefelé őket. Pokrócba tekerve várjuk meg, amíg kihűlnek.
Fotó: Getty Images