Szuper szaftos zöldséggolyók: húsmentesen is finom a svéd kedvenc

6
Nyomtatás
Sved husgolyo vegan c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha kipróbálnád, hogy milyen a svédek klasszikusa húsmentesen, akkor készítsd el ezt a tisztán növényi változatot.

Ma már az Ikeában is kapható növényi hozzávalókból készült, hamis húsgolyó, azonban mint a legtöbb étellel, ezzel is jobban jársz, ha magad készíted el. Nem kell hozzá különösebb konyhai jártasság, azonban van egy fontos hozzávaló, amely nélkül nem garantált a siker.

Ez pedig nem más, mint a szejtán, ami talán elsőre idegennek hangzik, azonban egy évszázadok óta használt alapanyagról van szó. Kiváló növényi alapú fehérjeforrás, emiatt búzahúsnak is nevezik, búzasikérből készül a keményítők eltávolításával. Az otthoni elkészítéséhez porformában tudod beszerezni, de létezik konyhakész változata is, amely azonban lényegesen drágább és adalékanyagokat is tartalmazhat.

Hamis svéd húsgolyó

Sved husgolyo vegan

Hozzávalók 6 személyre

A hamis golyókhoz:

  • 1 fej vöröshagyma negyedekbe vágva
  • 1 szál angol zeller
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek füstölt paprika
  • 3 tk
  • 2 ek szárított tárkony
  • 30 g szárított gomba
  • 1 tk bors
  • 240 ml száraz vörösbor
  • 240 ml zöldségalaplé
  • 3 ek misopaszta
  • 3 ek szójaszósz
  • 200 g kemény tofu
  • 420 g búzasikér

A szószhoz:

  • 750 ml zöldségalaplé
  • 400 g paradicsompassata
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db babérlevél
  • 1.5 tk
  • 1 tk bors
  • 2 tk kakukkfű
  • 4 szál friss rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

A hamis golyókhoz a tofun és a búzasikéren kívül pakoljunk minden alapanyagot egy késes aprítóba, és dolgozzuk pürés állagúra őket.

Egy külön edényben morzsoljuk össze a tofut, mérjük hozzá a búzasikért, és adjuk az egészet a pasztához. Közepes sebességen turmixoljuk/dagasszuk a keveréket 10-12 percig. Ez lényeges pontja a szejtánkészítésnek, és ne próbáljuk lerövidíteni az időt, különben puha, szivacsos golyókat kapunk a végén.

Dagasztás után formázzunk apró, kb. 30 grammos golyókat a masszából, és egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg a felszínüket. Ahhoz, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljanak, szükség lehet 4-5 percre.

Adjuk a karamellizálódott golyókhoz az alaplevet, a paradicsompassatát, a hagymát és a fűszereket, alaposan keverjük össze, és lefedve, alacsony hőfokon főzzük készre 90 perc alatt.

Krémes krumplipürével, barna mártással és vörösáfonya-dzsemmel tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon