Építi az izmokat, segít a fogyásban: a szejtán tele van fehérjével, és otthon is könnyű elkészíteni
A vegán életmóddal sem kell lemondani a fehérjefogyasztásról.
Ma már az Ikeában is kapható növényi hozzávalókból készült, hamis húsgolyó, azonban mint a legtöbb étellel, ezzel is jobban jársz, ha magad készíted el. Nem kell hozzá különösebb konyhai jártasság, azonban van egy fontos hozzávaló, amely nélkül nem garantált a siker.
Ez pedig nem más, mint a szejtán, ami talán elsőre idegennek hangzik, azonban egy évszázadok óta használt alapanyagról van szó. Kiváló növényi alapú fehérjeforrás, emiatt búzahúsnak is nevezik, búzasikérből készül a keményítők eltávolításával. Az otthoni elkészítéséhez porformában tudod beszerezni, de létezik konyhakész változata is, amely azonban lényegesen drágább és adalékanyagokat is tartalmazhat.
A hamis golyókhoz a tofun és a búzasikéren kívül pakoljunk minden alapanyagot egy késes aprítóba, és dolgozzuk pürés állagúra őket.
Egy külön edényben morzsoljuk össze a tofut, mérjük hozzá a búzasikért, és adjuk az egészet a pasztához. Közepes sebességen turmixoljuk/dagasszuk a keveréket 10-12 percig. Ez lényeges pontja a szejtánkészítésnek, és ne próbáljuk lerövidíteni az időt, különben puha, szivacsos golyókat kapunk a végén.
Dagasztás után formázzunk apró, kb. 30 grammos golyókat a masszából, és egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg a felszínüket. Ahhoz, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljanak, szükség lehet 4-5 percre.
Adjuk a karamellizálódott golyókhoz az alaplevet, a paradicsompassatát, a hagymát és a fűszereket, alaposan keverjük össze, és lefedve, alacsony hőfokon főzzük készre 90 perc alatt.
Krémes krumplipürével, barna mártással és vörösáfonya-dzsemmel tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu