Hamis túrógombóc kölesből: citromhéjjal bolondítsd meg

Kolesgomboc-hamis-turogomboc-eperlekvarral-1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A túrógombóc az egyik legkedveltebb magyaros ételünk, hiszen kicsik és nagyok egyaránt rajonganak érte. Így készítsd a hamis változatát tejtermékek nélkül, kölesből.

A túrógombócot ma már senkinek nem kell bemutatni, hiszen nemzetközi szinten is nagy hírnevet vívott ki magának ez a tartalmas és finom magyar különlegesség. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor diéta vagy egyéb egészségügyi okok miatt nem ehetünk túrót, de szeretnénk elkészíteni ezt a fenséges finomságot.

Ilyenkor jön jól a köles, amit puhára főzve és megfelelően ízesítve gombócokká formázhatsz, és pótolhatod vele a túrót, nemcsak ízében, de állagában is. Fontos, hogy a kölest alaposan megfőzd, ebben az esetben az sem gond, ha kicsit túlfőzöd, hiszen így fog majd tökéletesre összeállni a belőle készülő gombóc. Semleges íze miatt ugyanúgy fűszerezhető, mint a túró, hatalmas pozítívuma a magas rost- és fehérjetartalma, és még gluténmentes is. 

Morzsából is használhatsz teljes kiőrlésűt, így egy rostban gazdag és diétabarát fogást készíthetsz, amely desszertként és főételként is megállja majd a helyét. Garantáltan az egész család kedvence lesz. 

Hamis túrógombóc

Kolesgomboc-hamis-turogomboc-eperlekvarral

Hozzávalók 2 személyre

A gombóchoz:

  • 200 g köles
  • 3 ek cukor
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 2 ek vaníliakivonat
  • 500 ml kókusztej (konzerv)
  • 2 csipet

A prézlihez:

  • 150 g zsemlemorzsa
  • 1 ek cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek kókuszolaj

A tálaláshoz:

  • 4 ek kókuszjoghurt
  • lekvár (tetszés szerint)
Recept idők

Elkészítés:

A kölest mossuk át, majd meleg vízben hagyjuk fél óráig ázni. Szűrjük le, öntsük fel a kókusztejjel, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a reszelt citromhéjat, és alacsony hőfokon, időnkénti kevergetés mellett főzzük teljesen puhára, sűrűre. Keverjük bele a vaníliát is. Vegyük le a tűzről, és várjunk, amíg kihűl.

Eközben egy serpenyőben forraljuk fel a kókuszolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és pirítsuk aranybarnára. Szórjuk bele a fahéjat és a cukrot, keverjük össze, és tegyük félre.

A kihűlt kölesmasszából egy evőkanál segítségével formázzunk szabályos gombócokat, és hempergessük bele a pirított zsemlemorzsába. Kókuszjoghurttal és tetszés szerinti lekvárral tálaljuk.

Tipp: ha teljesen cukormentes opciót szeretnél, de az édeskés ízről sem mondanál le, akkor a köles főzésénél cukor helyett használj datolyapasztát. Ehhez 15 darab aszalt, magozott datolyát áztass forró vízben fél órát, majd amikor már egészen puhák, szűrd le és pürésítsd őket egy aprítógépben.

A teljesen gluténmentes gombócokért pedig a forgatáshoz használj darált mandulát a zsemlemorzsa helyett.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük