Isteni, házi eperlekvár: fűszerekkel és más gyümölcsökkel is lehet kombinálni

5
Nyomtatás
elcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A lekvárfőzés nagy öröm, ráadásul nincs is a házi készítésűnél finomabb, úgy ízesíted, ahogyan csak szeretnéd.

A befőzési szezon elkezdődött. Nyáron sokféle finomság kerül az üvegekbe, amelyeket nagy öröm a hűvös, szürke téli napokon levenni a kamra polcáról. A lekvárnak sokféleképpen veheted hasznát, izgalmas süteményekben dominálhat, de még egy egyszerű pirítósra kenve is isteni.

A házi készítésű lekvár nagy előnye, hogy a dzsem textúrájának és zamatának kialakításával is lehet játszani. Van, aki a sima állagú lekvárt szereti, míg más örömmel fogadja, ha gyümölcsdarabok is lapulnak az üvegben. Amikor botmixerrel pürésíted, rád van bízva, milyen textúrát adsz a lekvárnak.

Az ízekkel is lehet játszani. Az eperlekvárt mentával, bazsalikommal vagy citromfűvel teheted izgalmassá, ezeket a fűszereket még főzés előtt forgasd a gyümölcshöz. Más gyümölcsökkel is párosítható, a rebarbara remekül illik mellé, de még alkohollal is egybeforgathatod a piros gyümölcsöt, ha igazán különleges lekvárt szeretnél készíteni.

A receptben írt mennyiség 4-5 darab 3 deciliteres üveg megtöltésére elegendő.

Eperlekvár

elct

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1.5 kilogramm eper
  • 20 dekagramm cukor
  • 20 gramm lekvárzselésítő
  • 1 darab citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, daraboljuk fel, majd botmixerrel turmixoljuk simára vagy darabosra, ahogy tetszik.

Az eperhez adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és a lekvárzselésítőt, alaposan keverjük össze, kezdjük el főzni, majd mikor forrásnak indul, még 4-5 percig hagyjuk a tűzhelyen.

Az eperlekvárt adagoljuk sterilizált üvegekbe, a tetejüket csavarjuk rájuk, majd 5 percre állítsuk a feje tetejére őket. Tároljuk hűvös, sötét helyen. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon