Isteni, házi eperlekvár: fűszerekkel és más gyümölcsökkel is lehet kombinálni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lekvárfőzés nagy öröm, ráadásul nincs is a házi készítésűnél finomabb, úgy ízesíted, ahogyan csak szeretnéd.
A befőzési szezon elkezdődött. Nyáron sokféle finomság kerül az üvegekbe, amelyeket nagy öröm a hűvös, szürke téli napokon levenni a kamra polcáról. A lekvárnak sokféleképpen veheted hasznát, izgalmas süteményekben dominálhat, de még egy egyszerű pirítósra kenve is isteni.
A házi készítésű lekvár nagy előnye, hogy a dzsem textúrájának és zamatának kialakításával is lehet játszani. Van, aki a sima állagú lekvárt szereti, míg más örömmel fogadja, ha gyümölcsdarabok is lapulnak az üvegben. Amikor botmixerrel pürésíted, rád van bízva, milyen textúrát adsz a lekvárnak.
Az ízekkel is lehet játszani. Az eperlekvárt mentával, bazsalikommal vagy citromfűvel teheted izgalmassá, ezeket a fűszereket még főzés előtt forgasd a gyümölcshöz. Más gyümölcsökkel is párosítható, a rebarbara remekül illik mellé, de még alkohollal is egybeforgathatod a piros gyümölcsöt, ha igazán különleges lekvárt szeretnél készíteni.
A receptben írt mennyiség 4-5 darab 3 deciliteres üveg megtöltésére elegendő.
Eperlekvár
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 kilogramm eper
- 20 dekagramm cukor
- 20 gramm lekvárzselésítő
- 1 darab citrom leve
Elkészítés:
Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, daraboljuk fel, majd botmixerrel turmixoljuk simára vagy darabosra, ahogy tetszik.
Az eperhez adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és a lekvárzselésítőt, alaposan keverjük össze, kezdjük el főzni, majd mikor forrásnak indul, még 4-5 percig hagyjuk a tűzhelyen.
Az eperlekvárt adagoljuk sterilizált üvegekbe, a tetejüket csavarjuk rájuk, majd 5 percre állítsuk a feje tetejére őket. Tároljuk hűvös, sötét helyen.
Fotó: Getty Images