Sűrű, sörös marharagu ropogós leveles tésztával sütve - Nagyon tartalmas a húsos pite
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ennél finomabb, mélyebb és összetettebb ízvilágú fogást keresve sem találsz, a tartalmas ragu leveles tésztával sütve lesz az igazi.
Kivételesen se nem egyszerű, se nem gyors, sőt, igen macerás receptről van szó, cserébe viszont isteni finom és tartalmas, megéri rászánni az időt. Magával a tésztával semmi dolgod nem lesz, ugyanis kész leveles tésztával készül a pite. A ragu viszont marhahúsból áll - ahhoz, hogy vajpuha és igazán omlós legyen, legalább 2 órán át kell főzni, illetve körbe is kell pirítani, mielőtt a fazékba kerülne.
Az ízorgiáról a hús mellett a zöldségek gondoskodnak, de nagyon fontos, kihagyhatatlan hozzávaló a sör is, méghozzá a sötét, lehetőleg ale típusú. Esetleg még ki lehet próbálni Guinness-szel, ha pedig valamiért nem vagy oda a sörökért, száraz vörösborral helyettesítsd. A ragu akkor lesz még ízletesebb, ha alaplében főzöd a húst, főleg akkor, ha már eleve a lé is marhahúsból készült.
Húsos pite
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm marhahús (tarja/lábszár)
- 2 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab szárzeller
- 4 darab répa
- 40 gramm liszt
- 300 milliliter ale sör (sötét)
- 500 milliliter alaplé (marha)
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 darab babérlevél
- 200 gramm bacon
- 350 gramm csiperkegomba
- 400 gramm leveles tészta
- 1 darab tojássárgája (kenéshez)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A marhahúst kockázzuk össze, a hagymát hámozzuk meg, a zellerrel együtt vágjuk finomra. A répákat pucoljuk meg, az egyiket vágjuk a finomra, a másik hármat hosszában vágjuk félbe, majd szeljük ujjnyi vastag darabokra. A bacont - ha nem eleve olyat vettünk - vágjuk kockákra, a gombát tisztítsuk meg, a kisebb fejek maradhatnak egészben, a nagyobbakat vágjuk félbe.
A marhahúst sózzuk, borsozzuk. Melegítsünk olajat egy lábasban, majd tegyünk bele annyi marhahúst, amennyi kényelmesen elfér, pirítsuk meg minden oldalán, tegyük félre. Ismételjük meg ezt a folyamatot a maradék hússal is, tegyük félre.
Szórjuk a lábasba - ha szükséges, öntsünk még bele olajat - a hagymát, majd 2 perc dinsztelés után a fokhagymát is adjuk hozzá. Keverjünk rajta egyet, majd adjuk hozzá a finomra vágott répát és zellert. 6-7 percig dinszteljük, míg megpuhulnak, ekkor adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott répát is. 2 perc után keverjük bele a lisztet, alaposan vegyítsük el a hozzávalókkal.
Öntsük fel a sörrel és az alaplével, majd folyamatosan kevergetve melegítsük. Ha a liszt szépen elvegyült benne, adjuk hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet, a marhahúst, majd forrásig melegítsük. Vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt, gyöngyözve főzzük nagyjából 2 óráig, míg a hus meg nem puhul.
Közben készítsünk elő egy serpenyőt, pirítsuk meg a bacont. Ha kisült belőle a zsír, tegyük félre, a visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg a gombát, míg szép barna nem lesz kívülről. Végül keverjük össze a baconnel.
Mikor a marhahús már puha, keverjük bele a bacont és a gombát a raguba, fedő nélkül, nagyjából 15 percig főzzük, míg a gomba meg nem puhul.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Öntsük a marharagut egy nagyjából 25x20x5 centis tepsibe/sütőtálba. A tetejét fedjük le a kinyújtott leveles tésztával úgy, hogy mindenhol befedje, a túllógó részeket vágjuk le róla. A tészta tetejét kenjük le felvert tojássárgájával, majd egy éles késsel pár helyen vágjuk be a tésztát. 30-35 percig süssük, míg a tészta teteje aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images