Klasszikus kaszinótojás ünnepi kiadásban – A franciasaláta sem hiányozhat mellőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szilveszteri asztalról nem hiányozhat a kaszinótojás, amelyet nem nagy munka elkészíteni, és sokkal finomabb lesz, mintha készen vennéd.
Kevés nagyobb klasszikust tudok elképzelni, mint a kaszinótojást, amelyet egy időben minden hidegtálon megtalálhattál. Mutatós, és nagyon egyszerűen elkészíthető recept, ünnepekkor érdemes ezt kínálni a vendégeknek. Készítheted magában, és tálalhatod pirítóssal, de remekül illik hozzá a franciasaláta is. Ha szeretnél egy kicsit kísérletezni, akkor próbáld ki ezt az extra változatot, ahol nem elég, hogy a fehérjét bepanírozod és olajban kisütöd, de a tetejére még pirított bacont is tehetsz.
A hagyományos változatnál érdemes minél zsírosabb majonézzel és tejföllel dolgozni, hogy kellemes, krémes állagot kapjon a töltelék. Ha kicsit több időd van, akkor a majonézt is készítsd el házilag.
Klasszikus kaszinótojás
Hozzávalók 4 adaghoz
Kaszinótojás:
- 4 darab tojás (L-es)
- 1 evőkanál majonéz
- 1 kávéskanál mustár
- 40 gramm vaj (puha)
- 1 csipet szerecsendió
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Franciasaláta:
- 250 gramm franciasaláta-keverék
- 2 evőkanál majonéz
- 1 kávéskanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 kávéskanál porcukor
- 1 csipet szerecsendió
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A tojásokat főzzük keményre, itt találsz szuper módszert a főzésre és a pucolásra is. Ha megpucoltuk a tojásokat, vágjuk félbe, és óvatosan vegyük ki a sárgájukat.
A franciasaláta-keveréket kevés sós vízben főzzük puhára, nagyjából 10-12 perc alatt, majd szűrjük le.
Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a majonézt, a mustárt, a tojások sárgáit, tegyünk bele egy csipet szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk. Töltsük vissza a tojások fehérjéibe a krémet.
Készítsük el a majonézes szószt is. A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a citromlevet, a porcukrot keverjük össze, tegyünk hozzá egy csipet szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan forgassuk össze a zöldségkeverékkel. Tegyük a tojások mellé, majd rakjuk hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors