Édes, krémes köleskása lekvárral kínálva: rostdús reggeli kevés munkával

kása2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kölest bátran ízesítheted, fahéjjal, citrommal, mézzel keverve, tejben főve isteni reggelit kapsz, amely feltölt energiával a nap további részére.

Ha unod a tejbegrízt, a tejberizsnél pedig gyorsabb alternatívát keresel, próbáld ki a krémes köleskását, 10-15 perc alatt elkészül, és legalább olyan finom. A köles egyébként is szuper és sokrétűen felhasználható alapanyag, túró helyett gyakran alkalmazzák. Arról, hogy miért érdemes fogyasztani, itt olvashatsz bővebben. 

A köles viszonylag semleges ízű, így bátran lehet fűszerezni, viszont arra nagyon figyelni kell, hogy alaposan mosd át, különben keserű lesz. Addig cseréld rajta a vizet, míg az teljesen átlátszó nem lesz. Ha ezzel megvagy, utána már csak meg kell főzni vízben vagy tejben a kölest, mézzel, citrommal, fahéjjal ízesíteni, és készen is van a mennyei kása. 

Köleskása

kása

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 150 gramm köles
  • 3 deciliter víz
  • 1 csipet
  • 2 ek méz
  • 0.5 kk fahéj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 0.5 darab biocitrom héja
  • 2 deciliter tej
Recept idők

Elkészítés:

A kölest nagyon alaposan mossuk át, különben keserű lesz. Akkor jó, amikor a vize már tiszta, áttetsző. Akár be is lehet áztatni, majd cserélni rajta a vizet, amíg már nem zavaros.

A kölest tegyük fel a vízzel és egy csipet sóval a gáztűzhelyre. Kezdjük el melegíteni, közben kevergessük. Amikor a köles magába szívta a vizet, öntsük fel a tejjel. Adjuk hozzá a mézet, a vaníliát, a citromhéjat és a fahéjat. Folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább, míg be nem sűrűsödik. Kóstoljuk meg, ha esetleg még nem puha a köles, öntsünk még rá egy kevés tejet.

Vegyük le a tűzről, osszuk szét négy kisebb tálka között. Tegyünk mindegyik tetejére lekvárt vagy gyümölcsöt, majd melegen vagy hidegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük