Őszindító almás pite omlós tésztával: a mézeskalácsfűszerektől lesz illatos
A vékony, omlós tésztába rengeteg almás töltelék kerül: a desszertet fahéj, szerecsendió és reszelt citromhéj teszi tökéletessé!
A láthatatlan almatorta, vagy eredeti nevén Gateau Invisible aux Pommes, egy fenséges francia desszert, amelynek nem csak a neve érdekes. Az elnevezés – ami nem egy figyelemfelkeltő reklámfogás – onnan származik, hogy a szuper vékony almaszeletek alig észrevehetők a vaníliás krém között. Ahhoz, hogy valóban vékonyak legyenek azok a szeletek, érdemes mandolinszeletelőt használni: ez a folyamatot is felgyorsítja.
A dekadens desszertet mindössze 20 percbe telik előkészíteni, a munka többi részét pedig már a sütő végzi. Tökéletes választás, ha sok alma van otthon, és az almás pite mellett valami mást is kipróbálnál, vagy épp egy nem szokványos gyümölcsös süteménnyel lepnéd meg a vendégeket. A desszertnek ez a változata vegán, így sem tojás, sem pedig tejtermékek nem kerülnek bele.
Egy közepes tálban keverjük össze a szójajoghurtot, a kókuszkrémet és a vaníliakivonatot.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a pudingport, a sütőport és a sót, majd adjuk a joghurtos keverékhez, és kézi mixerrel alaposan dolgozzuk össze.
Egy spatulával óvatosan forgassuk a masszába az almaszeleteket, majd borítsuk az egészet sütőpapírral bélelt, 22-24 cm-es kapcsos tortaformába. Szórjuk meg a tetejét szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 40-45 perc alatt.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután tegyük hűtőbe legalább 3 órára (vagy akár egész éjszakára), és teljes dermedés után szeleteljük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu