Remegős, cseresznyés tejpite francia recept szerint: belesül a lédús gyümölcs
Semmi munkával készül az egyik legfinomabb sütemény, kezdők is bátran nekiállhatnak, és biztosan nem fognak csalódni benne.
A francia tejpite, avagy a clafoutis egy isteni, könnyed, lágy, szinte kanalazható sütemény. A nevéből is adódóan a desszert alapját a tej képezi, amely mellé csak kevés liszt kerül, így lesz pudingos az állaga.
Ma már mindenféle gyümölccsel készítik, de az eredeti receptben cseresznye szerepel, méghozzá maggal együtt: úgy tartják, hogy attól még finomabb lesz a süti. Természetesen nyugodtan ki is magozhatod a piros gyümölcsöt, a lényeg, hogy lédús, édes szemekkel dolgozz.
Francia, cseresznyés tejpite
Hozzávalók 12 szelethez
- 400 g cseresznye
- 3 db tojás (L-es)
- 60 g liszt
- 100 g cukor
- 250 ml tej (zsírosabb)
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23-25 centis piteformát. (Esetleg ovális sütőtálat.)
A cseresznyét magozzuk ki, majd rendezzük el a forma alján úgy, hogy mindenhova jusson belőle. (Az sem baj, ha fedik egymást.)
Tegyünk minden más hozzávalót egy turmixgépbe, majd alaposan dolgozzuk össze. Az így kapott tésztát öntsük rá a cseresznyére.
Toljuk a tejpitét a sütőbe 35-40 percre, míg megszilárdul, de még picit remegős.
Rögtön, langyosan is kínálhatjuk, de hidegen is isteni.
-
2024-04-14 09:28:01
-
2024-03-14 10:32:00
-
2024-02-28 08:32:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!