Remegős, cseresznyés tejpite francia recept szerint: belesül a lédús gyümölcs

cseresznyes-tejpite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Semmi munkával készül az egyik legfinomabb sütemény, kezdők is bátran nekiállhatnak, és biztosan nem fognak csalódni benne.

A francia tejpite, avagy a clafoutis egy isteni, könnyed, lágy, szinte kanalazható sütemény. A nevéből is adódóan a desszert alapját a tej képezi, amely mellé csak kevés liszt kerül, így lesz pudingos az állaga.

Ma már mindenféle gyümölccsel készítik, de az eredeti receptben cseresznye szerepel, méghozzá maggal együtt: úgy tartják, hogy attól még finomabb lesz a süti. Természetesen nyugodtan ki is magozhatod a piros gyümölcsöt, a lényeg, hogy lédús, édes szemekkel dolgozz.

Francia, cseresznyés tejpite

cseresznyes-tejpite2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 400 g cseresznye
  • 3 db tojás (L-es)
  • 60 g liszt
  • 100 g cukor
  • 250 ml tej (zsírosabb)
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23-25 centis piteformát. (Esetleg ovális sütőtálat.)

A cseresznyét magozzuk ki, majd rendezzük el a forma alján úgy, hogy mindenhova jusson belőle. (Az sem baj, ha fedik egymást.)

Tegyünk minden más hozzávalót egy turmixgépbe, majd alaposan dolgozzuk össze. Az így kapott tésztát öntsük rá a cseresznyére. 

Toljuk a tejpitét a sütőbe 35-40 percre, míg megszilárdul, de még picit remegős.

Rögtön, langyosan is kínálhatjuk, de hidegen is isteni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük