Limonádéból sosem elég: még alkoholos verzióban is elkészítheted
Nyáron rajongunk a hűs, ízesített italokért, ami nem meglepő, hiszen hidratálásra vágyunk. Most megmutatjuk, hogy készíthetsz egyszerűen isteni limonádékat.
A limonádét a nyári (alkoholmentes) italok királynőjének is nevezhetnénk, hiszen hidratál a nagy hőségben, lehűt és sokféle ízesítéssel készülhet. A mentás mellett – amelyhez a legjobb házi mentaszörp receptjét itt olvashatod – a levendulás a másik nagy kedvencem, amely különleges módon nem előre elkészített szörpöt tartalmaz, hanem friss vagy szárított levendulából készített infúziót.
Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy két órával a limonádé elkészítése előtt forró vízbe teszed a virágokat, és kivárod, amíg az aromájuk kiázik. Utána már csak le kell szűrnöd, és összeállítanod a keveréket. A recept mézet és kevés cukrot is tartalmaz, de juharsziruppal vagy más édesítővel cukormentesen is elkészítheted.
A levendulát öblítsük le folyó víznél.
Egy közepes edényben hevítsünk 250 ml vizet, adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a mézet és a levendulát is, és fedő alatt hagyjuk 2 órát ázni.
Szűrjük le a folyadékot egy apró lyukú szűrőn, és egy kanállal nyomkodjuk ki a levendulából a vizet.
Egy nagy kancsóban állítsuk össze a limonádét: öntsük bele a levendulás szirupot, a maradék vizet és a citromlevet.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk, majd jégkockával kínáljuk.
Tipp: az igazán mutatós limonádéhoz adjunk néhány csepp rózsaszín vagy lila ételszínezőt is.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu