Így készül a libanoni laposkenyér: olívaolaj és fűszerek teszik különlegessé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az illatos laposkenyér hasonlóan készül a pizzához, legalábbis abból a szempontból, hogy a tészta forró sütőben sül, a tetejét pedig fűszeres keverékkel kenjük meg.
Természetesen a fűszeres keverék nélkül is megsüthetjük a laposkenyeret, de nem érdemes. A tészta tetejére zaatar nevű fűszer kerül, amit olívaolajjal keverünk össze.
A zaatar a Közel-Kelet egyik legnépszerűbb fűszerkeveréke, ami sok változatban létezik, de ezek a fő összetevői: kakukkfű, oregánó, zöldfűszerek és szezámmag. Keleti boltokban lelhetünk rá ilyen keverékre, de mi is elő tudjuk otthon állítani, ha az említett alapanyagokat kikeverjük. A zaatar karakteres íze nem csak a lepénykenyér tetején érvényesül, húsok fűszerezésénél is kipróbálhatjuk.
Az elkészült tésztát érdemes friss feltéttel megpakolni, mehet rá például paradicsom, sajt, retek, lilahagyma, de bármilyen más zöldséggel kínálva is nagyon finom a libanoni laposkenyér, sőt, magában is elégedetten fogjuk elfogyasztani.
Libanoni laposkenyér
Hozzávalók 6 darabhoz
Tészta:
- 250 milliliter meleg víz
- 7 gramm méz
- 1 tasak porélesztő (7g)
- 400 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
Tetejére:
- 30 gramm zaatar fűszerkeverék
- 60 milliliter olívaolaj
Elkészítés:
A meleg vízbe először a mézet belekeverjük, utána az élesztőt, majd hagyjuk 3-4 percet állni, amíg az élesztő felfut.
Keverőtálba öntjük a lisztet, a sót, az olívaolajat és a felfutott élesztőt, majd körülbelül 10 perc alatt homogén tésztát gyúrunk belőle, amit olajjal enyhén kikent tálba teszünk, folpackkal lefedünk, majd 1 órát hagyjuk pihenni, amíg a tészta megkel.
A fűszert az olajjal összekeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd körülbelül 6-8 darab egyforma méretű kis cipóra osztjuk, amiket minél vékonyabbra, köralakban kinyújtunk. A fűszeres keverékkel kenjük meg a tészta tetejét, előmelegített 200 fokos sütőben 7-10 perc alatt megsülnek a laposkenyerek.
Fotó: Getty Images