Mogyoróvajas, zabpelyhes energiagolyó: sütés nélkül, mézzel készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon-nagyon finom és összesen 10 perc munkába, illetve 5 alapanyagba kerül az összeállítása. Ha valamit nassolnánk, ezt tényleg érdemes.
Ehhez az energiagolyóhoz összvissz 5 hozzávalóra van szükség. Az alapja mogyoróvaj és zabpehely, de a lenmagnak is jelentős szerepe van benne. Bár egészséges hozzávalókból áll, zsír- és szénhidrátdús, így azokon a napokon érdemes fogyasztani, amikor ezt kompenzáljuk egy kis mozgással.
Utóbbi serkenti az emésztést, magas a fehérjetartalma, rostban és ásványi anyagokban gazdag. Olajtartalmának több mint fele az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav. A lenmagban található anyagok akkor fejtik ki leginkább hatásukat, ha a magot megőröljük, különben egészben halad át az emésztőrendszerünkben - ebbe a sütibe azonban őrölve kerül.
Az energiagolyót méz édesíti, de ha szeretnénk, lecserélhetjük pár szem datolyára, így cukormentes is lesz. Ha továbbdúsítanánk valamilyen aszalt gyümölccsel, akkor a vörösáfonya vagy a mazsola a legjobb választás hozzá.
Mogyoróvajas energiagolyó
Hozzávalók 12 darabhoz
- 0.7 bögre mogyoróvaj (kb. 170 gramm)
- 0.5 bögre csokichips (étcsokis)
- 1 bögre zabpehely
- 0.5 bögre lenmag (őrölt)
- 2 evőkanál méz
- opcionális aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
Késztítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, mérjük ki a hozzávalókat. Ha használunk vörösáfonyát, kb. fél bögrényit aprítsunk össze.
A hozzávalókat keverjük össze egy tálban. Ízlés szerint lehet még édesíteni mézzel. Takarjuk le a tálat, tegyük a hűtőbe 15-30 percre.
Formázzunk a tésztából 12-15 darab golyót, majd tegyük őket a hűtőbe, 1 hétig elállnak.
Fotó: Getty Images