Sült padlizsános tészta karamellizált hagymával – Isteni vega ebéd

padlizsános penne cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi nyári fogás ez a tészta, amelyben az édes és a sós ízek kerülnek harmóniába egymással.

Ismét egy nagyon tartalmas, mégis könnyed és gyorsan elkészíthető tésztareceptet mutatunk, amelyben a padlizsáné a főszerep. A padlizsán igazi nyári étel, amely nemcsak szószokban tökéletes, hanem grillezve vagy krémnek is elkészíthető.

A padlizsánhoz a paradicsomos szószok illenek a leginkább, hús nélkül is laktató főétel lehet, de ha kívánod az állati fehérjét, töltsd meg a szeleteket darált hússal, úgy süsd meg. Ez a tésztaszósz kicsit izgalmasabb, mert először sütni kell a padlizsánt, csak utána kerül a paradicsomos mártásba. 

Padlizsános tészta karamellizált hagymával

padlizsános penne recept

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 1 darab padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1.5 evőkanál cukor
  • 0.5 kávéskanál oregánó
  • 1 doboz paradicsomkonzerv (darabolt)
  • 250 gramm tészta (penne)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 

A padlizsánt kockázzuk fel, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kicsit locsoljuk meg olívaolajjal és süssük 30 percig. 

A hagymát szeleteljük fel vékonyra, a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben, alacsony lángon karamellizáljuk meg a cukrot, vigyázva, hogy csak éppen kezdjen elszíneződni, ekkor tegyük rá a vöröshagymát és a fokhagymát. Várjuk meg, amíg összeesik a hagyma, ekkor sózzuk, borsozzuk, morzsoljuk rá az oregánót, majd öntsük rá a paradicsomot.

Amíg a szósz rotyog, sós, lobogó vízben főzzük a tésztát al dentére. 

A szószba keverjük bele a padlizsánkockákat, majd a végén a kifőtt tésztát is, forgassuk össze és azonnal, ízlés szerint sajttal megszórva tálaljuk. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük