A tarhonya pirítva lesz igazán finom: így gyerekjáték az elkészítése

tcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az apró tészta hungarikum, mely pörköltfélék mellé kötelező, de magyaros levesekben is érdemes kipróbálni.

A tarhonya a magyar konyha különlegessége, mely régóta jelen van a hazai gasztronómiában. A gömbölyded apróság elkészítése időigényes, melynek Szegeden még mindig hódolnak az asszonyok. A városban olyannyira nagy hagyománya van a tarhonyának, hogy minden évben megrendezik a tarhonyafesztivált, melyre az ország minden pontjáról és még a határon túlról is érkeznek.

A gömbölyded száraztésztát Németország délnyugati területén is ismerik. A tarhonya külsőleg hasonlít az arab világ kedvencéhez, a kuszkuszhoz, mely szintén remekül passzol szaftosabb ételek mellé.

Hogy készül a tökéletes tarhonya?

A tészta megalkotása nem egyszerű, elég időigényes az apró szemeket kézzel gömbölyíteni vagy reszelni, sokkal egyszerűbb, ha boltban megvásárolod. Mielőtt azonban nekiállnál az elkészítésének, mindenképp olvasd el, mit ír a csomagolás, érdemes aszerint eljárni.

Természetesen nem baj, ha a jó öreg bevált családi módszer szerint készíted, ha viszont teljesen kezdő vagy a konyhaművészet eme tudományában, egy percet se csüggedj, mi most elmondjuk, mitől is lesz tökéletes a tarhonya, mire figyelj, hogy ne kozmáljon oda.

tarhonya

A folyamat

Első lépésként egy kevés olajat vagy zsírt hevíts fel egy nagy fazékban, majd dobd rá a tarhonyát és forgasd át. A pirításnak köszönhetően sokkal ízesebb lesz. A tésztát néhány percig pirítsd, közben figyeld és gyakran keverd át, mert nagyon könnyen leég, ha nem figyelsz. Amikor kapott egy kis színt, öntsd fel dupla mennyiségű forró vízzel vagy alaplével, közben sózd meg, majd fedő alatt addig főzd, míg a vizet magába nem szívja, ez kb. 15-20 perc. Ezután zárd le a lángot a fazék alatt, és fedő alatt hagyd még 10 percet, utána forgasd át.

Ha ez a módszer nem szimpatikus, akkor bő vízben is puhára főzheted, utána pedig csak szűrd le, zsiradékkal forgasd át, úgy nem ragadnak össze a szemek, fényesebbek lesznek.

Az elkészült tarhonyát kínálhatod bármilyen szaftos étel mellé, remekül illik pörköltfélékhez, lecsóhoz, de pirított zöldségekkel és pirított csirkemellcsíkokkal is összeforgathatod. Hogy még gusztusosabb legyen, finomra aprított petrezselyemmel is színesebbé teheted a tésztát. A tarhonya nem csak köretként szuper választás, magyar levesekben is kipróbálhatod, lehet az gomba-, krumpli- vagy egy egyszerű rántott leves.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük