Az eredeti Sacher-torta receptje, ahogy a bécsi szállodában feltalálták – Máig nem változtattak a recepten
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az osztrák gasztronómia egyik legismertebb desszertje a Sacher-torta, csokoládés piskóta baracklekvárral megkenve, roppanós csokimázzal borítva. Ránézésre talán nehéznek tűnik a kivitelezése, valójában az egyik legegyszerűbben készülő torta.
Bécs legkedveltebb tortáját 1832-ben egy fiatal, mindössze 16 éves cukrász fiú, Franz Sacher alkotta meg, majd fia, Eduard Sacher továbbfejlesztette a kedvelt receptet. A fiú, Eduard 1876-ban alapította meg a Sacher szállodát, ami még ma is üzemel, kizárólag ebben a szállóban készítik az eredeti titkos recept alapján a tortát. Az egyik féltve őrzött titok a sütemény kapcsán a csoki mennyisége, ami a tésztába kerül. A szállóban naponta 7000 tojást használnak el a kuriózumnak számító desszert elkészítéséhez, a liszt, amivel dolgoznak, különleges eljárással készül, csakis a szálló számára.
Mi is el tudjuk készíteni!
A tökéletes tészta megalkotásához 6 darab tojást használunk, a sárgájától gazdag lesz, a fehérjével felvert cukor lággyá teszi, a csokoládé pedig a bársonyosságért felel. A piskótát felmelegített baracklekvárral öntjük nyakon, amit a tészta magába szív, a csokibevonat csak azután kerül a tortára, mikor már a lekvár megdermedt. Az isteni sütemény mellé mindig kínáljunk tejszínhabot, tökéletesen illik hozzá.
Sacher-torta
Hozzávalók 6 személyre
Torta:
- 150 gramm liszt
- 5 gramm sütőpor
- 75 gramm porcukor
- 7 gramm cukor
- 150 gramm vaj
- 150 gramm étcsokoládé
- 6 darab tojás
- 8 gramm vaníliás cukor
- 150 gramm baracklekvár
Bevonat:
- 200 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt olvasztott csokit is elkeverjük a porcukros keverékkel.
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgáját egyesével keverjük el a porcukros-csokis keverékkel.
A tojásfehérjéből, a cukorral és vaníliás cukorral együtt kemény habot verünk, ezután óvatos mozdulatokkal összekeverjük a tojássárgás keverékkel, majd a lisztet és sütőport is belekeverjük.
A tésztát kivajazott formában, 180 fokos légkeveréses sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.
Miután a tészta kihűlt, vágjuk ketté, kenjük meg forralt baracklekvárral, a piskótalapok összeillesztése után a tetejét és oldalát is kenjük meg, és várjunk, amíg a tészta megszívja magát a lekvárral.
Végezetül olvasztott csokival öntsük le a tortát, hogy mindenhova jusson. Miután megkötött a csoki, szeletelhetjük a tortát.
Fotó: Getty Images