Kívül ropogós, belül foszlós lekváros kiflik: reggelire, uzsonnára nem is kell finomabb
A pihe-puha lekváros kifli mindig jólesik reggelire vagy uzsonnára.
Ennél egyszerűbben nem lehet lekvárt főzni, alig lesz vele munka, ráadásul mindenféle adalékanyag nélkül és gyorsan készül. A citromban található pektin és a cukor sűríti a gyümölcsöt, előbbinek a héja és a leve is belekerül a dzsembe.
A sárgabarack mellé viszonylag sok cukor kerül, de a gyümölcs édességétől függően ezt picit csökkentheted, viszont nem szabad nagyon visszavenni a mennyiségét, hiszen ez zselésíti és tartósítja is a lekvárt.
Mivel tartósítószer nincs benne, nem mindegy, hogyan teszed el a lekvárt, fontos, hogy szakszerűen dunsztold, itt olvashatsz bővebben a technikáról.
A barackot mossuk meg, töröljük szárazra. Vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, majd kockázzuk össze a húsát.
A barackot, a cukrot, a citromlevet és a citrom héját tegyük egy lábasba. Ha elkezd forrni, vegyük lejjebb a lángot, majd gyöngyözve főzzük 30 percig. Közben kevergessük, és egy krumplinyomóval törjük össze a gyümölcsöt, amikor megpuhult.
Ha besűrűsödött a lekvár, vegyük le a tűzről, osszuk szét két tiszta félliteres üveg között, majd dunsztoljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu