Selymes, vajas répafőzelék: így készítve a gyerekek is szeretni fogják
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krémes répafőzelék kétféle módon kerülhet a tányérra, édesen vagy pikánsan fűszerezve.
A sárgarépa-főzelék sokakban rossz emlékeket idéz elő, tipikus menzakaja a szó rossz értelmében. Én sem szerettem sosem, a hideg rázott tőle. Egyedül a mamám sárgarépa-főzelékét tudtam megenni jóízűen, de máshol megkóstolni sem mertem, mert tudtam, milyen a rosszul készített verzió. A répafőzeléket sokan édesen szeretik, amit mézzel vagy cukorral szoktak kihangsúlyozni. Érdemes azonban pikánsabb fűszerezéssel is elkészíteni a főzeléket, így készítve még a legfinnyásabb gyereknek is ízleni fog.
A vajtól és tejtől selymes főzelék kissé savanykás lesz a citromnak köszönhetően, és egy kicsit pikáns is lesz, mivel őrölt bors is kerül bele. Tálalásnál jól mutat, ha petrezselyem is kerül rá, ha azonban a csípős ízeket részesíted előnyben, érdemes finomra vágott chilipaprikával megbolondítani a főzeléket, amely mellé fasírtot, rántott húst vagy tojásos krokettet is lehet kínálni.
Selymes répafőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 5 darab sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab citrom reszelt héja és leve
- 80 gramm vaj
- 60 gramm liszt
- 2 deciliter víz
- 7 deciliter tej
- só és bors ízlés szerint
- 1 darab chilipaprika
Elkészítés:
A megtisztított répát karikázzuk fel.
Magas falú lábasban olvasszuk fel a vajat, majd dobjuk rá a répakarikákat és pároljuk félpuhára. Keverjük hozzá a lisztet, vizet és a tejet. Alapos keverés után ízesítsük a főzeléket sóval, borssal és a citrom reszelt héjával és levével. A főzeléket főzzük rottyanásig.
Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel vagy finomra vágott chilipaprikával szórjuk meg.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors