![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mézes sárgarépa-főzelék liszt nélkül: felejtsd el a menzás ízt és emlékeket
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Arról már értekeztem, hogy az iskolai menzán kínált ételek finoman szólva sem tartoztak a kedvenceim közé. Nem emeltem ki, de a sárgarépás ételekért sem rajongtam, bár az iskolában sárgarépát csak finomfőzelékben láttam, vagy esetleg az ízetlen húslevesben úszkáltak sárgarépára emlékeztető darabkák.
A sárgarépát viszont nagyon szeretem. Nyersen, párolva, levesbe, salátába is. A menzás emlékek pedig attól sem tudtak eltántorítani, hogy főzeléket készítsek belőle. Nagyon egyszerű és nagyon finom lett, ráadásul még rántás sem kell bele.
A legfontosabb összetevő
Ami ebben az ételben fontos összetevő, az a méz, mert bár a sárgarépa önmagában is édes, a méz még jobban kihozza az ízét, különleges aromát ad ennek az amúgy teljesen hétköznapi ételnek. Ez a főzelék ráadásul lisztmentes, pár szem krumplival sűrítem csak.
Önmagában is tökéletes, de köretnek is - én legutóbb resztelt máj mellé tálaltam. A gyerekeim az örök kedvenc, a rántott csirke mellé eszik. Anno a hozzátáplálásnál kísérleteztem ki, csak akkor még tej- és mézmentesen készítettem a különféle lehetséges allergiás reakciók miatt. Most már szerencsére semmivel nem kell vigyáznom.
Sárgarépa-főzelék
![sárgarépa főzi recept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291020/29102077_9be3c17cb3bdbc9d839ee39ef7bf52f1_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 500 gramm sárgarépa
- 2 darab krumpli
- 1.5 deciliter tej
- 1 csipet só
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál vaj
- 1.5 deciliter víz
Elkészítés:
Kiveszünk belőle egy adagot: a krumplikat és egy kis levet botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a répára, összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ízlés szerint mézzel édesítjük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!