
Mézes sárgarépa-főzelék liszt nélkül: felejtsd el a menzás ízt és emlékeket
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Görögdinnyés margarita: üde, nyári koktélt mutatunk

Mennyei bruschetta otthon: édes, érett paradicsomból a legfinomabb

Hűsítő citromos fagyi 3 hozzávalóból: gép nélkül készül

Frissítő uborkasaláta joghurttal: a legjobb kánikularecept

Paradicsomos töltött paprika jó kaprosan: bulgurral is kipróbálhatod
Arról már értekeztem, hogy az iskolai menzán kínált ételek finoman szólva sem tartoztak a kedvenceim közé. Nem emeltem ki, de a sárgarépás ételekért sem rajongtam, bár az iskolában sárgarépát csak finomfőzelékben láttam, vagy esetleg az ízetlen húslevesben úszkáltak sárgarépára emlékeztető darabkák.
A sárgarépát viszont nagyon szeretem. Nyersen, párolva, levesbe, salátába is. A menzás emlékek pedig attól sem tudtak eltántorítani, hogy főzeléket készítsek belőle. Nagyon egyszerű és nagyon finom lett, ráadásul még rántás sem kell bele.
A legfontosabb összetevő
Ami ebben az ételben fontos összetevő, az a méz, mert bár a sárgarépa önmagában is édes, a méz még jobban kihozza az ízét, különleges aromát ad ennek az amúgy teljesen hétköznapi ételnek. Ez a főzelék ráadásul lisztmentes, pár szem krumplival sűrítem csak.
Önmagában is tökéletes, de köretnek is - én legutóbb resztelt máj mellé tálaltam. A gyerekeim az örök kedvenc, a rántott csirke mellé eszik. Anno a hozzátáplálásnál kísérleteztem ki, csak akkor még tej- és mézmentesen készítettem a különféle lehetséges allergiás reakciók miatt. Most már szerencsére semmivel nem kell vigyáznom.
Sárgarépa-főzelék

Hozzávalók 2 adaghoz
- 500 gramm sárgarépa
- 2 darab krumpli
- 1.5 deciliter tej
- 1 csipet só
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál vaj
- 1.5 deciliter víz
Elkészítés:
Kiveszünk belőle egy adagot: a krumplikat és egy kis levet botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a répára, összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ízlés szerint mézzel édesítjük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors