Kiadós, fűszeres sertéspörkölt: a sok hagymától lesz sűrű a szaftja

pcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sok hagyma a sűrű, ízletes szaftért felel, a pikantériát pedig a csípős paprikakrém adja.

Ahány ház, annyi szokás, a klasszikus kedvencek háztartásonként máshogy készülnek, hisz mindenki a saját szájízének megfelelően főz. A pörkölt kényes téma, van, aki tesz bele paprikát és paradicsomot, de olyan is akad, aki zöldségek nélkül készíti. Én nem vagyok paradicsomrajongó, ezért olykor elhagyom. A paprikát viszont nagyon szeretem, ha van a hűtőmben maradék, akkor 2-3 fajta is kerül a pörköltbe, jelen esetben sárgát, hegyes erőst és kaliforniai paprikát használtam, szeretem az édes és csípős zamat találkozását. Mivel mi szeretjük a tüzes ízeket, ezért csípős paprikakrémmel is megkoronáztam.

A pörkölt fűszerezése sok lehetőséget rejt magában, én mégis a só, borsnál maradok, plusz ha van a kredencemben házi ételízesítő kocka, akkor azt is adok hozzá. Gyakori még, hogy majoránna vagy babérlevél kerül a pörköltbe, és persze fokhagyma is. Most eltértem a hagyományos recepttől, de ha szereted az ízes, kicsit csípős ételeket, akkor ez a pörkölt kedvedre való lesz! Kínáld knédli, nokedli mellé, de főzelékre szedve is szuper.

Sertéspörkölt nokedlivel

pnct

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 fej hagyma
  • olaj vagy zsír szükség szerint
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 darab sárga paprika
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál csípős paprikakrém
  • 80 dekagramm sertéscomb vagy -lapocka
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágjuk közepes méretű kockákra.

A paprikákat vágjuk fel ízlés szerint.

A finomra vágott hagymát olajon dinszteljük meg, a paprikákat dobjuk rá, néhány perc után a pirospaprikát szórjuk rá, majd adjuk hozzá a kockára vágott húst, sót, borsot.

Amikor a húsnak lesz egy kis színe, öntsük fel kevés vízzel, adjuk hozzá a paprikakrémet. Főzzük 40-50 percig, amíg a hús puha, a szaft sűrű lesz.

A kész pörkölt mellé kínáljunk nokedlit, knédlit vagy kenyeret. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük