20 perces, szaftos egyserpenyős csirkemell - Spenótos, paradicsomos szószban készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rizzsel és tésztával kínálva is szuper ez a fogás, laktató, egyszerű és pillanatok alatt elkészül.
Nagyon szeretek csirkemellel dolgozni, főleg akkor, ha valamilyen szafttal együtt készül vajpuhára. Szerintem a csirkemellfilé, mivel az egyik legszárazabb húsrész, igényli a mártásokat, szószokat maga mellé, de természetesen sütőben sütve is el lehet készíteni úgy, hogy szaftos maradjon.
Bár ritkán állítjuk őket párba, a paradicsom és a spenót nagyon jól kiegészítik egymást, legyen szó akár egy gyors tésztaételről vagy egy mártásról, mint az alábbi receptben. A spenótot nem szabad túlfőzni, nem kell megvárni, míg teljesen puha lesz, elég egy picit megfonnyasztani.
A csirkemellet ebben a receptben sem szabad túlsütni, miután kifehéredett és itt-ott lepirult, érdemes kiszedni egy tányérra, és csak akkor tenni vissza a serpenyőbe, mikor már a szósz is rákerül, különben könnyedén túlkészül, míg puhul a többi hozzávaló.
Spenótos-paradicsomos csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab csirkemellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 60 milliliter víz
- 1 teáskanál bazsalikom
- 0.5 teáskanál oregánó
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- 80 gramm bébispenót
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk csíkokra. A vöröshagymát kockázzuk össze.
Öntsük az olívaolajat egy serpenyőbe, melegítsük fel közepes lángon. Adjuk hozzá a csirkecsíkokat, sózzuk, borsozzuk, addig süssük őket, míg ki nem fehérednek és itt-ott picit meg nem barnulnak. Szedjük őket egy tányérra.
Tegyük a serpenyőbe a hagymát, addig dinszteljük, míg puha nem lesz, ha szükséges, pótoljuk az olívaolajat.
Tegyük vissza a serpenyőbe a csirkemellcsíkokat, majd borítsuk rá a paradicsomot és a vizet. Szórjuk rá a fűszereket. Alaposan keverjünk mindent egybe. Folyamatosan kevergetés mellett várjuk meg, míg forrni kezd, majd vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt, gyöngyözve főzzük 5 percig.
Ha letelt az 5 perc, szedjük le a fedőt, dobjuk bele a friss spenótot, majd annyi ideig főzzük még vele, míg picit meg nem fonnyad. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Melegen, rizzsel tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors