Villámgyors spenótos-túrós táska – Egyszerű recept leveles tésztából
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Finoman sül össze a krémes túró és a spenót a tésztában, amelyből tökéletes reggeli is készülhet.
A leveles tészta nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag, ne félj tőle! Sosem baj, ha vannak olyan kész alapok a konyhádban, amelyek megkönnyítik az életed, és gyorsan finom és laktató ételt tudsz belőlük az asztalra tenni.
A leveles tésztából olyan édességek készülhetnek, mint a fahéjas csiga vagy akár a csokis babka. Természetesen a sós ízek kedvelői sem maradnak hoppon, isteni sajtos csiga is készíthető belőle. A tölteléket bárhogy variálhatod, a spenót és a túró kettősével biztosan nem fogsz mellé. Használhatsz mirelit spenótot, de bébispenótból még finomabb lesz és nem is tart több ideig az elkészítése.
Spenótos-túrós táska
Hozzávalók 6 darabhoz
- 100 gramm bébispenót
- 120 gramm túró
- 90 gramm sajt (reszelt)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csomag leveles tészta
- 0.5 evőkanál vaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 darab tojás (kenéshez)
Elkészítés:
Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat, majd tegyük rá a felszeletelt fokhagymát és a spenótot. Várjuk meg, amíg a spenót megfonnyad és összeesik. Sózzuk, borsozzuk és pároljuk puhára. Tegyük félre, várjuk meg, amíg kihűl.
Amikor kihűlt, keverjük hozzá a túrót és a reszelt sajtot.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A leveles tésztát tekerjük ki, vágjuk félbe és az egyik felére tegyünk a spenótos keverékből kupacokat úgy, hogy hagyjunk ki köztük egy-két ujjnyi helyet. A tészta másik felét borítsuk rá és ahol nincs spenót, vágjuk el. Az így kapott téglalapok széleit nyomkodjuk össze. Kenjük meg a tetejüket felvert tojással, majd villával szurkáljuk kicsit meg.
Süssük a batyukat 35 percig, amíg szépen megpirulnak.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors