![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ne dobd ki a retek levelét! Sokoldalúan felhasználható
![Reteklevel-felhasznalasa-c](https://kep.index.hu/1/0/5589/55895/558952/55895295_4132385_8d4b71e2fb131d5815ff5f6db779c267_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A retek levele a zöldséghez hasonlóan ízes és aromás, ezért kár kidobni: legközelebb ne szabadulj meg tőle már a boltban, hanem készíts belőle finom fogásokat!
A retek levelét sokan már a boltban vagy a piacon letépik és ott hagyják, hiszen nem akarnak fölösleges szemetet hazavinni. Ez azonban nagy hiba, hiszen a gyökeréhez hasonlóan a zöldség levele is ehető. Sőt, nagyon finom!
A hónapos retek az egyik első tavaszi zöldségünk: roppanós állaga, friss, kissé csípős íze miatt pedig sokan odáig vagyunk érte. Igazi megváltás a vitaminhiányos téli hónapok után, hiszen önmagában is képes nagy adag tápanyaggal feltölteni a szervezetünket. Amellett, hogy sok A-, B-, C- és E-vitamint tartalmaz, az emésztésre is pozitív hatással van.
A cékla, a répa vagy a karalábé leveléhez hasonlóan a reteklevél is nagyon finom, és számos étel készíthető belőle. Ha tehát legközelebb friss és zsenge leveles retket találsz a piacon, akkor vidd haza a leveleket is, mert ezáltal gyakorlatilag ingyen juthatsz egy finom és vitamindús alapanyaghoz. Felhasználása nagyon hasonlít a salátáéhoz vagy a spenótéhoz, sőt karakteres, enyhén borsos aromája miatt fűszerként is jól érvényesül.
![Reteklevel-felhasznalasa](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5589/55895/558953/55895313_8b725639937d1d1d641e22964cf293c8_wm.jpg)
Így használd a reteklevelet
A retek levelét – attól függetlenül, hogy felhasználod-e, vagy sem – vágd le a gumókról rögtön azután, hogy hazavitted a piacról. A levelek ugyanis folyadékot szívnak el, így a retek rövid időn belül megfonnyad. A leveleket felhasználásig csomagold nedves papírtörlőbe, és tárold hűtőben. Ha készen állsz rá, hogy elkészítsd őket, akkor alaposan mosd meg, és töröld szárazra.
Készíts belőle pesztót
A pesztó hagyományosan bazsalikomból készül, azonban szinte bármilyen más karakteresebb ízű friss zöldfűszer használható helyette. Tökéletes választás például a petrezselyem, a koriander vagy a medvehagyma is, de salátafélék közül a rukkola, a sárgarépa zöldje vagy éppen a reteklevél is szuper. Készítsd el a reteklevélpesztót a hagyományos recept szerint, és használj hozzá fele-fele arányban retek- és bazsalikomlevelet.
![Reteklevel-felhasznalasa-1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5589/55895/558953/55895319_538d0bc83df92cb882d4e296cbd11e0a_wm.jpg)
Tedd salátába
A friss és roppanós reteklevelek épp olyan jól illenek bármelyik salátába, mint más salátaféle vagy a bébispenót. Ehhez megtisztítás után tépkedd le a levelekről a szárakat, és kombináld tetszőleges alapanyagokkal. Karakteres íze miatt elsőre érdemes lehet óvatosabban bánni vele, és úgy adagolni, hogy az ételnek csak kisebb részét tegye ki.
Krémlevesként is remekel
A retek leveléből a póréhagymához vagy a fokhagymához hasonlóan ínyenc krémleveseket is készíthetsz. Izgalmas íze biztosan feldobja az unalmasabb alapanyagokat, és extra adag vitaminnal látja el a szervezetedet. Mivel önmagában nem túl tartalmas, ezért párosítsd krumplival, tálaláshoz pedig készítsd el hozzá ezt a ropogós fokhagymás krutont.
![Reteklevel-felhasznalasa-2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5589/55895/558953/55895327_2b2461d2bd8276a75cd6cf86c99c3a67_wm.jpg)
Párolva szuper köret lesz
A retek levele a spenóthoz hasonlóan a hőkezelést is jól bírja, így vitamindús, gyors és finom párolt köretet készíthetsz belőle. Ehhez hevíts fel egy serpenyőt olívaolajjal, közepes hőfokon piríts benne 1 percig 3 gerezd apróra vágott fokhagymát, és ha már illatos, akkor add hozzá a megtisztított retekleveleket. Addig párold, amíg éppen megfonnyadnak, majd vedd le a tűzről, és ízesítsd kevés sóval, borssal, citromlével. Bár önmagában is nagyon finom, de zöldséges rizsben, omlettben vagy quiche-ben is szuper kiegészítő lehet.
Fotók: Getty Images