Édes, fahéjas sütőtökös rétes: kész réteslapokból is tökéletes lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőtök legalább olyan jó alap édes fogásokhoz, mint sósakhoz, isteni sütemények készülhetnek belőle.
Almás, meggyes, káposztás rétes, mind-mind ismert és közkedvelt receptek, néha azonban érdemes kipróbálni új ízkombinációkat is. A sütőtök nem csak pitében, rétesben is nagyon jól működik, szuper párost alkotnak a fahéjjal.
A folyamatot a sütőtök előkészítésével kell kezdeni: a sütés a köbre emeli a tök természetesen édes ízét, amit, ha megpuhult, pürésíteni kell. Utána mandulával, cukorral és búzadarával kell egybeforgatni, utóbbi gondoskodik arról, hogy a sütőtök ne áztassa el a tésztát. Zsemlemorzsa is használható helyette, de én a búzadarát azért szeretem jobban, mert nem csak praktikus, ízben is hozzáad egy pluszt. A tölteléket akár előző nap is elkészítheted, ugyanis a gríznek kell egy kevés idő, hogy megszívja magát.
Egy külföldi gasztroblogon találtam egy szuper ötletet, amit szintén érdemes kipróbálni: a réteslapokat, miután megkented őket vajjal, szórd meg cukros dióval vagy mandulával, így a tészta különlegesen finom lesz, illetve ropogós textúrát is kap a rétes.
Sütőtökös rétes
Hozzávalók 1 darabhoz
- 1 kilogramm sütőtök
- 2 teáskanál olaj
- 140 gramm barna cukor
- 100 gramm őrölt mandula
- 100 gramm búzadara
- 1 darab tojás
- 1 csapott evőkanál fahéj
- 6 darab réteslap
- 80 gramm vaj
- tojás (kenéshez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Készítsük elő a sütőtököt: vágjuk félbe, kaparjuk ki a magokat belőle, majd vágjuk nagyobb darabokra, olajjal dörzsöljük be. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük 45 percig vagy míg teljesen puha nem lesz. Ha kész, húzzuk le a héját, tegyük félre hűlni.
Tegyük a sütőtököt aprítógépbe, pürésítsük le. Adjuk hozzá a cukrot, a mandulát, a búzadarát, a tojást és a fahéjat. Keverjük alaposan össze, majd tegyük félre 20 percre, amíg a búzadara megszívja magát.
Vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 160 fokra.
Terítsünk ki egy nedves konyharuhára egy réteslapot, kenjük meg olvasztott vajjal. Tegyük rá a következő réteslapot, azt is kenjük le vajjal, majd addig ismételjük a folyamatot, míg el nem fogynak a lapok.
Kanalazzuk a sütőtökös tölteléket a tészta alsó harmadába úgy, hogy a szélektől hagyjunk 2,5 centi helyet. Hajtsuk rá a töltelékre a tészta végét, majd óvatosan, szorosan tekerjük fel, a végeket jól nyomkodjuk össze.
Tegyük a rétest egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a tészta széle nézzen lefelé. Kenjük le tojással a tetejét. Toljuk a sütőbe, majd körülbelül 40 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images