Fűszeres, szalonnás tojáspörkölt: klasszikus fogás pillanatok alatt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha a régi menzás emlékek miatt eddig nem szeretted a tojáspörköltet, mindenképpen készítsd el otthon, ilyen formában biztosan megkedveled.
Természetesen húsmentesen is készülhet a tojáspörkölt, de ha nem vegetáriánus étrendet követsz, érdemes alá egy kevés szalonnát is tenni, rengeteg plusz ízzel ruházza fel ezt az amúgy egyszerű fogást.
Nálunk semmilyen paprikásból vagy pörköltből nem hiányozhat a friss paradicsom és paprika, így ebbe is került egészen apróra kockázva. A fűszereket nem kell túlbonyolítani, elég egy kevés fűszerpaprika és kömény. A szaft lehet sűrűbb és levesesebb is, ki hogy szereti, kezdetben nagyjából 3 deci vízzel öntsd fel a pörköltalapot, később tudod még pótolni a folyadékot, ha esetleg elfőne.
A tojáspörkölt nokedlivel, tésztával, de főzelékfeltétként is isteni lesz, ráadásul akár a megmaradt főtt tojást is felhasználhatod hozzá.
Tojáspörkölt
Hozzávalók 4 személyre
- 10 darab tojás
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paprika
- 1 darab paradicsom
- 10 dekagramm szalonna
- 1 evőkanál pirospaprika (édes)
- 1 mokkáskanál pirospaprika (csípős)
- 1 teáskanál kömény
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
A tojásokat tegyük fel főni hideg vízben, forrástól számítva 10 percig főzzük. Ha letelt a 10 perc, szűrjük le a tojásokat, majd öntsük fel őket hideg vízzel.
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát hagyjuk egészben, törjük meg. A paprikát és a paradicsomot mossuk meg, vágjuk mindkettőt apró kockákra. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra.
A hagymát és a szalonnát dobjuk egy lábasba, ha kell, öntsünk alá egy kis olajat is, majd addig dinszteljük, míg a hagyma puha nem lesz és ki nem sül a szalonna zsírja. Ekkor dobjuk rá a paradicsomot és a paprikát, majd 3-4 perc után szórjuk rá a pirospaprikát. Alaposan keverjük össze, majd öntsük fel fél deci vízzel. Mikor szépen elolvadt a paprika, öntsük fel még 3 deci vízzel, sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítsük, dobjuk bele a megroppantott fokhagymát. Nagyjából 20 percig főzzük, míg picit sűrűsödik.
Amíg fő a szósz, a tojásokat pucoljuk meg, majd vágjuk őket szeletekre vagy hasábokra. Tegyük őket a szószba, már ne keverjünk rajta, hogy ne törjön össze, csak rázzuk meg a lábast, majd még 2-3 percig főzzük.
Nokedlivel, tésztával kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors