Illatos szerecsendiós keksz aszalt gyümölcsökkel: nem lehet belőle eleget sütni

szerecsendióskeksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rögtön dupla adagot süss ebből az isteni vajas kekszből, amelynek vörös áfonya és kandírozott narancs is gazdagítja a tésztáját.

Eredetileg húsvéti keksz a Garibaldi nevét viselő sütemény, mégis, amikor először kóstoltam, úgy döntöttem, ez lesz idén a karácsonyi vendégváróm. Ízeiben nekem egy az egyben az ünnepet idézi, ugyanis vörös áfonya, kandírozott narancs és szerecsendió gazdagítja a tésztát. Utóbbiból frissen reszeltet érdemes használni, úgy sokkal intenzívebb lesz az aromája, de óvatosan adagold, mert könnyen csípőssé válhat.

Maga a keksz rengeteg vajjal és tojássárgájával készül, így nagyon omlós lesz az alap. A tésztát nyújthatod vékonyabbra és vastagabbra is attól függően, hogy inkább roppanósabb vagy puhább sütire vágysz. Bármilyen kiszúróval kiszaggathatod, én most a csillag mellett döntöttem, de sima kör vagy akár fenyőfa alakú is lehet.

Szerecsendiós keksz

szerecsendióskeksz2

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 110 gramm nádcukor
  • 110 gramm vaj (puha)
  • 1 darab tojás
  • 220 gramm liszt
  • 1 darab szerecsendió (egész)
  • 60 gramm aszalt vörös áfonya
  • 30 gramm kandírozott narancshéj
  • 3 ek tej
  • cukor (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A tojást válasszuk szét. A szerencsendió kb. negyedét reszeljük le, vigyázzunk vele, könnyen csípőssé teheti a sütit.

A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját. Szitáljuk bele a lisztet, forgassuk bele, majd adjuk hozzá a reszelt szerecsendiót, az áfonyát és a narancshéjat. Adjunk hozzá annyi tejet, hogy egy gombóccá álljon össze.

Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3-4 mm vastagra, majd tetszőleges kiszúróval szúrjuk ki a tésztát. Tegyük az előkészített tepsire. Toljuk a sütőbe 10 percre.

Vegyük ki a sütőből, kenjük le a félretett tojásfehérjével, szórjuk meg egy kevés cukorral, majd toljuk vissza még kb. 10 percre, míg az aljuk halványbarna nem lesz.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük